Hoppa till innehåll

Skriv med flera perspektiv

Skriva ur flera perspektiv

Det är vanligt att skriva romaner, noveller och liknande ur olika perspektiv. Kanske allra mest inom krim. Nu får du testa på det själv i skrivövningen Skriv med flera perspektiv.

Den här övningen, Skriv med flera perspektiv, passar dig som har vana att skriva.

AI om perspektiv

Perspektiv i en berättelse är som olika fönster genom vilka läsaren ser och upplever händelserna och karaktärerna. Här är några vanliga perspektiv:

  1. Första person singular: Du, författaren, är en karaktär i berättelsen och använder ”jag”-form. Detta ger läsaren en nära och personlig upplevelse av händelserna. De ser allt genom dina ögon och upplever deras tankar och känslor direkt.
  2. Tredje person singular begränsad: Författaren beskriver händelserna från ett utomstående perspektiv. Du begränsar sig till en karaktärs tankar, känslor och upplevelser. Det ger en balans mellan närhet och objektivitet, eftersom läsaren får fördjupad insikt i en specifik karaktär men fortfarande behåller en viss distans.
  3. Tredje person plural: Du använder ”de” eller ”vi” för att beskriva karaktärerna. Detta perspektiv ger en känsla av kollektivitet och kan vara användbart för att utforska gruppens dynamik eller samhälleliga teman.
  4. Allvetande: Författaren har total insikt i alla karaktärers tankar, känslor och motiv. Detta perspektiv tillåter dig att ge läsaren en bred förståelse för berättelsen och dess värld. Fast det kan också minska spänningen eftersom läsaren inte upptäcker information tillsammans med karaktärerna.
  5. Andra person singular: Författaren adresserar läsaren som ”du”, vilket skapar en direkt anknytning mellan läsaren och händelserna i berättelsen. Detta perspektiv är relativt ovanligt i skönlitteratur men kan användas för att skapa en stark känsla av närvaro och engagemang.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Skriv med flera perspektiv, övning:

I den här övningen har jag valt att, hoppas jag, förenklat det något. Välj en händelse och skriv en kort berättelse om den från olika karaktärers perspektiv. Varje karaktär bör ha sin unika röst och synvinkel.

Det ger dig möjligheten att utforska olika känslor, tankar och tolkningar av samma händelse. Sammanfoga sedan dessa perspektiv på ett sätt som ger en rik och komplex bild av händelsen.

Skriv med flera perspektiv kräver större utrymme, max 12 000 tecken inklusive mellanslag.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Gör också övningarna

Händer på tangentbord

Gestalta ur ett nytt perspektiv, läs skrivtipset Tempus och berättarperspektiv och krönikan Leka med texten.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv med flera perspektiv är en skrivövning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×