Hitta rätt ton och röst i din text

Hitta rätt ton och röst i din text är viktigt. Oavsett om du skriver en novell eller en roman gäller det att finna ordvalet, meningsbyggnaden och dispositionen som passar med innehållet. Det är tonen och en del av din röst. Om dessa två stämmer överens och är konsekventa genom höjer det texten till en ny nivå. Här får du två övningar till hjälp.

Tonen

Toner

Tonen handlar om språket du använder. Det kan ligga nära talspråket, gammeldags, formellt, skriftspråk, slang, dialekt och så vidare. Du kan också använda ett språk som känns nyskapande. När du vet vad du gör och varför är regler till för att brytas. En sak bör du alltid hålla fast vid: Var konsekvent.

Rösten

En person talar i megafon

Rösten är ditt unika sätt att använda språket. Ditt sätt att välja meningsuppbyggnad, synonymer, kommatering och liknande. Det sker oftast undermedvetet. Om du medvetandegör din röst har du ännu ett verktyg i din verktygslåda. Oftast behöver du träning för att hitta din egen röst. När du gjort det ska rösten finnas som ett fingeravtryck i hela texten.

Gör så här för att hitta rätt ton och röst, övning:

1.För att hitta tonen och rösten kan du läsa din text högt. Med träning lär du dig att höra när det skorrar. Var du behöver en paus. Vilka synonymer som behöver bytas ut. Vad som kan tas bort, läggas till.

2. Skriv ut ditt manus och läs 20 sidor per dag. Börja nästa dag med att läsa de 5 sista från föregående dag. Tycker du det känns mycket kan du läsa tio/dag och två från föregående. Tänk på att läsa långsamt, smaka på orden, testa nya, lägga in eller ta bort pauser, dela upp i flera stycken och så vidare. Anteckna för hand medan du läser och skriv in det du vill ändra när du läst färdigt.

Hitta rätt ton och röst i din tex, sammanfattningsvis: 

Avbockat

Röst och ton är något du bör och kan träna upp för att höra och lära dig att medvetet använda.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Rytm i berättande text, Tempus och berättarperspektiv och Läs dina dikter högt.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Hitta rätt ton och röst i din text är ett skrivtips med övningar.

2 Kommentarer

    • Det här handlar om att du ska höra tonen och din röst. Många spelar också in när de läser sin text för att bättre höra hur det ska vara. Har du testat? Jag lovar att du kommer att höra när det skorrar till.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×