Hitta rätt ton och röst i din text

Hitta rätt ton och röst i din text

Uppdaterad 28 mars 2023

Hitta rätt ton och röst i din text är viktigt. Oavsett om du skriver en novell eller en roman gäller det att finna ordvalet, meningsbyggnaden och dispositionen som passar med innehållet. Det är tonen och en del av din röst. Om dessa två stämmer överens och är konsekventa genom höjer det texten till en ny nivå.

Tonen

Toner

Tonen handlar om språket du använder. Det kan ligga nära talspråket, gammeldags, formellt, skriftspråk, slang, dialekt och så vidare. Du kan också använda ett språk som känns nyskapande. När du vet vad du gör och varför är regler till för att brytas. En sak bör du alltid hålla fast vid: Var konsekvent.

Rösten

En person talar i megafon

Rösten är ditt unika sätt att använda språket. Ditt sätt att välja meningsuppbyggnad, synonymer, kommatering och liknande. Det sker oftast undermedvetet. Om du medvetandegör din röst har du ännu ett verktyg i din verktygslåda. Oftast behöver du träning för att hitta din egen röst. När du gjort det ska rösten finnas som ett fingeravtryck i hela texten.

Gör så här för att hitta ton och röst, övning:

1.För att hitta tonen och rösten kan du läsa din text högt. Med träning lär du dig att höra när det skorrar. Var du behöver en paus. Vilka synonymer som behöver bytas ut. Vad som kan tas bort, läggas till.

2. Skriv ut ditt manus och läs 20 sidor per dag. Börja nästa dag med att läsa de 5 sista från föregående dag. Tycker du det känns mycket kan du läsa tio/dag och två från föregående. Tänk på att läsa långsamt, smaka på orden, testa nya, lägga in eller ta bort pauser, dela upp i flera stycken och så vidare. Anteckna för hand medan du läser och skriv in det du vill ändra när du läst färdigt.

Hitta rätt ton och röst i din tex, sammanfattningsvis: 

Avbockat

Röst och ton är något du bör och kan träna upp för att höra och lära dig att medvetet använda.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Läs också

Läs gärna Rytm i berättande text, Tempus och berättarperspektiv och Läs dina dikter högt.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

2 reaktioner på ”Hitta rätt ton och röst i din text”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen