Skriv om en text till futurum

Skriv om en text till futurum är en skrivövning där du får pröva ett tempus som sällan används. Futurum innebär att skriva som att det ska hända och det som ännu inte hänt t.ex. ska göra/kommer att göra.

Skriv om en text till futurum, övning:

Att byta tempus i en text kan både lyfta eller sänka en text. Tänk efter vilken av dina texter som skulle kunna passa i futurum. Välj en av dina korta texter eller en sida av en längre text och byt tidsform till futurum.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Den här gången räcker det med ett utdrag ur texten om inte hela får plats.Jag ger respons på kommentarer i mån av tid.

© Iréne S Räisänen

Gör också övningarna

Händer på tangentbord

Skrivövningen Tempus och berättarperspektiv och läs 11 misstag du inte ska göra när du skriver prosa, Första eller tredje person? och Blanda olika tidsformer.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


6 Kommentarer

 1. Dagens blogg gjorde jag om och skrev i futurum. Här är den:

  Vad ska hända? Titta vilken himmel jag kommer att uppleva. Nästan lite skrämmande men framförallt fascinerande. Lägg märke till att solen kommer att flytta sig till höger och en måne kommer att bli synlig längre ner i bilden.

  Det är inte utan att jag kommer att ruska lite på mig när jag läser mitt horoskop för dagen. Där kommer att stå:
  ”Det blir en väldigt intensiv och allvarlig dag för dig. Du kommer att ha en intensiv uppmärksamhet på saker som blir andliga i naturen, och kommer att spendera mycket tid på eftertanke. Dina tankar fokuseras på döden, avseende brott eller mord i nyhetsflödet. Drömmarna kommer att finnas i ditt sinne och de blir mycket levande under de närmaste dagarna. Vilka drömmar får du?”
  Och tänk, tanken kommer att slå mig. Jag kommer att drömma om mycket märkliga saker som jag kan skriva om i blivande noveller som ska skickas in till tävlingar. Kanske läsarna kommer att tycka att de är spännande.
  Helt klart är att luften och andan kommer att tas ur mig. På min dagliga kvällspromenad kommer jag att få svårt att andas. Frågan blir om det kommer att finnas något i luften ….?

 2. Jag kommer se dej glo på mej med glänsande, galna, genomträngande, giriga ögon.
  Du kommer iaktta mej hungrigt, som en lockande tavla, tallrik, tapet.
  Jag kommer inte våga skrika.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×