Hoppa till innehåll

Skriva en krönika

Skriva en krönika

Skriva en krönika är ett skrivtips för dig som vill skriva en personlig text som argumenterar för din åsikt. Idag har varje tidning och många andra medier en eller flera krönikörer. En del skriver egentligen kåserier då de enbart vill underhålla vilket också är kåsörens främsta uppgift.

Politiska redaktörer skriver krönikor där de skriver personligt om dagsaktuell politik och argumenterar för sin egen eller mediets åsikt. Många krönikörer blandar, ibland skriver de krönikor och andra gånger kåserier. En krönika behöver inte vara skriven utan kan läsas högt i radio, teve, poddar osv. 

Vad är en krönika?

Dagens krönika är något annat än dess ursprung som enligt Wikipedia:

”Krönika är en litterär historisk framställning av yttre händelser i bestämd tidsföljd.”

Från Wikipedia

Dagens krönikörer

Krönika

Idag är en krönika oftast ett personligt resonemang där krönikörer argumentera för sin egen åsikt i en t.ex. politiks fråga. Moderna krönikor kan också ta upp aktuella teman inom kultur, idrott, nöje och inte minst samhällsfrågor. Där tar de oftast ett större grepp om ett fenomen över en längre tidsperiod och tangerar då den ursprungliga formen av krönika.

Många känner sig kallade att kalla sig krönikör, så även jag som skriver vad jag kallar krönikor här på sajten. Och visst är även du sugen på att skriva en krönika.

Tips på krönikörer

Krönikörer

Lena Mellin, Aftonbladet, politik
Fredrik Strage, DN, nöje
Margit Silberstein, Sveriges Radio, politk
Jonas Karlsson, SVT, sport
Ulrika Knutsson, Sveriges Radio, LT m.fl. kultur

Så skriver du en krönika, lathund:

Tips
  1. Skriva en krönika innebär att du ska skriva personligt men inte privat.
  2. Gör ordentligt research så att du kan alla argument för och emotdin egen ståndpunkt .
  3. Språket bör vara enkelt men samtidigt korrekt när de kommer till olika termer osv.
  4. Ska det läsas högt, som många krönikörer gör, använder du talspråk.
  5. Berätta om din åsikt i titeln, men inled texten med de argument som är för och emot innan du avslutat med dina egna argument.
  6. Provocera gärna om du vill, fast var då beredd på de reaktioner du kommer att få.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

Skriva en krönika, övning:

Skriv en krönika där du argumenterar för något du inte tror på. Skriv sedan om samma krönika fast den här gången ska du argumentera för det som att det är din åsikt i frågan. Vilken blev bäst? Högst 4 500 tecken inklusive mellanslag.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Videon Krönika eller kåseri? och läs Skriv en krönika, En krönika är en krönika och gör övningarna Skriv en höstkrönika och Skriv en adventskrönika.

Fler skrivtips
Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriva en krönika är ett skriv med en övning.

2 kommentarer till “Skriva en krönika”

  1. Den tunna lagen hotar Sveriges framtid.
    Kan Sverige motstå de uppenbara förändringarna i det mönster som svenska folket har varit vana vid i hundratals år? Antalet invandrare till Sverige ökar. regeringen försöker, med sin ekonomiska och vetenskapliga förmåga, minska klyftan mellan invandrare och de ursprungliga svenskarna. Men brottsligheten ökar. Ny statistik har bekräftat att det största antalet fängelseboende är från den kategori som immigrerade eller deras föräldrar tidigare. Dussintals år åkte till Sverige, för att inte tala om de väldigt många små brotten som inte nådde fängelset. När vi frågar varföt den största andelen brottslighet tillhör invandrare, även om denna kategori inte utgör mer än tio procent av den totala befolkningen i Sverige, vilket är cirka tio miljoner. Tänker du på orsakerna till att invandrarna arbetar mindre? Om vi ​​diskuterar denna punkt, finner vi att alla som bor i Sverige inte hungrar eller går hemlösa på vägarna för att förbli utan hem eftersom staten och svensk lag garanterar alla rätten till utbildning och sjukvård utan kostnad , liksom att garantera rätten till gratis boende för dem som inte har ett jobb, liksom andra rättigheter till mat och dryck. Jag menar kort sagt: Staten garanterar allt som medborgarna behöver för att leva värdigt och kriminalitet ökar ändå i detta fredliga samhälle, vilket ledde till att det uppstod partier med idéer som försöker minska denna form, vilket har skadat Sveriges sociala struktur. Om vi ​​går tillbaka till frågan som vi ställde i början av artikeln, varför begår invandrare de flesta brott, oavsett om de är mord, stöld, etc.? Jag tror att den svenska lagen, när den tidigare skrevs, var riktad till en grupp människor som hade ungefär samma seder, karaktär och traditioner som de ärvde från sina föräldrar och uppfostrades och en av de viktigaste funktioner som bor inuti dem är respekt för lagen och dess tillämpning, oavsett om den är liten, som när man korsar gatan från den plats som är avsedd för korsning. Eller inte slänga avfall utom på de platser som är avsedda för att kasta avfall, eller det var stort, som för att undvika mord, stöld, etc … Den svenska individen växte upp som om det var en lag som gick på jorden. När det gäller invandrare så levde de under helt andra förhållanden, den exakta innebörden av detta ord, och de svagt sinnade fann Sverige som ett lätt byte för att uppnå sina önskningar och tillfredsställa deras begär samtidigt som de skrattade högt åt den svenska lagen, som inte innehåller (från säkerheten för straff för dåligt uppförande) och som också beviljades endast mycket begränsade befogenheter. Till polisresenärerna i deras förhållanden med brott och kriminella. Slutligen säger jag min åsikt om detta ämne, vilket är att svensk lag måste skrivas om med en järnhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×