En krönika är en krönika

Jag ser och hör dem överallt – kåserierna som kallas krönikor. En krönika är en krönika och om det inte respekteras så riskerar en hel genre att suddas ut. Och det vill vi ju inte, eller hur?

Vad är en krönika?

Enligt den ursprungliga och Wikipedias definitionen är en krönika ”en litterär historisk framställning av yttre händelser i bestämd tidsföljd”. Den medeltida Erikskrönikan är ett exempel på det. Min tolkning är att skriver du om ett ämne eller tema där du följer upp dess förändring genom tiden och samtidigt argumentera för och emot – då är det en krönika.

Dem moderna tolkningen av genrer är enligt Wikipedia ”Krönika utnyttjas i modernt språkbruk som beteckning för vissa kortare översikts- och tidningsartiklar samt radioföredrag över tilldragelser inom något område.” Det är det jag definierar som kåserier.

Spelar genrer roll?

Genrer

Jag har genom åren ofta fått frågan om det spelar roll vad man sätter in texten i för genrer. Mitt svar är att det gör, och inte gör det. Språket förändras hela tiden och varför hålla kvar i något som hade sin storhetstid på medeltiden. Samtidigt så tycker jag att allt som kan underlätta för en läsare att läsa en text och få ut någon av vad hen läser bör användas. Där fyller genrerbetäckningar fortfarande sitt berättigande.

Dessutom anser jag att krönikor, i form av att lyfta fram bakgrunden och argumentera, är något vi behöver mer av och inte mindre. Vår historia berättar om de liv vi lever nu.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

Influencers är dagens medeltida krönikörer

Om vi urholkar och hårdrar det hela skulle många influencers kunna anses vara vår tids motsvarighet till medeltidens krönikörer. De berättar om sina liv i kronologisk ordning och argumentera, i bästa fall, för varför du ska använda och köpa just den prylen eller tjänsten.

Bäst jag stoppar här innan jag kommer för långt bort från ämnet i den här krönikan.

Kåseriet har tagit över

Humor

Vem är väl jag att spjärna mot tiden förändringar. Därför har jag accepterat att kåseriet har tagit över på bekostnad av krönikan. Och vad är jag annat än en krönikör som skriver krönikor i dagens moderna betydelse. Fast jag kommer att fortsätta att skriva och berätta om vad en krönika en gång var och skillnaden mellan den och ett kåseri. En krönika är en krönika…

Se min video om krönika och kåseri

© Iréne S Räisänen

Skrivtipset Skriva en krönika, Skriva kåseri och gör övningen Skriv en krönika om demokrati.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


En krönika är en krönika är en krönika.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×