Hoppa till innehåll

Så får du tid för att skriva

Så får du tid för att skriva är ett skrivtips

Så får du tid för att skriva är ett skrivtips. Ett vanligt problem för skribenter/författare är att få tid att skriva. Varje dag är fullt av sina bestyr och tid är en bristvara.

Är man dessutom småbarnsförälder har man sällan eller aldrig en tid över för sig själv. Ändå gäller det för den som vill bli bättre att skriva en stund varje dag.

Hitta skrivtid

Det räcker med en halvtimme när du vaknar eller en kvart innan du går till sängs. Jag vet framför allt kvinnor som klivit upp innan resten av familjen vaknat och som har skrivit en hel bok. Minst fem minuter om dagen klarar alla om man verkligen vill.

Du kanske kan skriva på bussen eller tåget på till och från arbetet. På lunchen medan du äter, medan tvättmaskinen går. Det finns säkert fler och andra tillfällen du kan hitta i din vardag.

Tidstjuvar

Tidstjuv med mask och säck på ryggen

Teven och nätet är stora tidstjuvar. Ta en timme på kvällen från dessa aktiviteter och du har plötsligt sju timmar i veckan för ditt eget skrivande. Inte dumt, eller hur?

En del människor skriver bäst på morgonen då hjärnan är som ny. Andra skriver bättre på kvällen eller natten. Testa dig fram till vad som passar dig bäst.

Skriva varje dag är inte för alla

Efter mitt predikande om att skriva varje dag så vill jag också påpeka att det inte passar alla. Det finns många som skriver ett par gånger i veckan, andra bara på helgerna och vissa på lov och semestrar. Antingen så har de komma fram till att det är det som passar mig eller så har de anpassat sig efter den livssituation de har. Gemensamt för dessa är dock att de håller sitt skrivprojekt levande mellan varje skrivtillfälle. De skriver i huvudet och använder flitigt sin anteckningsbok eller app.

Leva som jag lär

Penna och block

Själv försöker jag leva som jag lär, men det är inte alltid lätt. Ibland har jag varit så trött att jag somnat med pennan i handen, innan jag hunnit skriva en enda rad. Dagen därpå har jag naturligtvis haft dåligt samvete och skrivit dubbelt så mycket.

Så får du tid för att skriva med hjälp av en skrivrutin

Som nybörjare är det extra viktigt att skriva regelbundet. Dels för att få in en skrivrutin, men också för att kunna se en utveckling så att du inte ger upp. Många är de som skriver periodvis under sitt liv, endast under kurser eller i cirklar.

Kvinna med huvudet i handen med penna och skrivbok

Tyvärr är det många som aldrig kommer igång. Så ta dig tid till det du helst av allt vill göra. Låt det inte bara bli en dröm.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Få in en skrivrutin, Hur du skaffar dig tid för skrivandet, Behålla motivationen i ditt skrivande och Vill du verkligen skriva?

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


1 kommentar till “Så får du tid för att skriva”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×