Hoppa till innehåll

Konsten att sätta punkt

  Konsten att sätta punkt

  Konsten att sätta punkt är inte lätt är ett skrivtips. Jag har som jurymedlem genom åren läst flera tusen noveller som skickats in till SkrivarSidans novelltävling. Dessutom läser jag hela tiden texter av kursdeltagare i novellkursen och har upptäckt en gemensam nämnare. De flesta har svårt att avsluta sin novell.

  När ska du sätta punkt?

  Istället för att sluta när upplösningen eller uttoningen kommit, ska det sammanfattas som om läsaren inte läst det hon just läst eller inte fattat ett dugg av vad som stått. Eller så ska slutet förklaras och skrivas läsaren på näsan. Och allt för ofta upprepas allt både en andra och tredje gång.

  Målflaggor

  Nu är ju detta inte ett ovanligt misstag bland nybörjare. Tvärtom. Som tur är kan det lätt avhjälpas när den som skrivit texten blir uppmärksammad på det. Vilket jag också gör som kursledare.

  Ta hjälp

  Det konstiga är att etablerade författare med stora förlag och utmärkta lektörer till hands inte heller kan förmå sig till att sätta punkt. Allt för ofta skulle de ha behövt stryka de sista 100 sidorna eller mer. Eller när texten går på tomgång någonstans i mitten.

  Du bör också ta hjälp av en lektör när du tycker du är är färdig med din text. Hen ser om du har slutat när du borde.

  Konsten att sätta punkt, tips:

  Tips

  När konflikten som hindrat huvudpersonen att nå sitt mål är nått är det dags att sätta punkt. Det innebär inte att öppna slut inte fungerar. Tvärtom så är de ofta att rekommendera. Lämna gärna något åt läsaren att fundera över när du avrundat din novell. Om det inte är en kriminalnovell, då bör slutet komma direkt då brottslingen avslöjas och eventuellt infångats.

  Härmed anser jag mig färdig och sätter punkt för detta skrivtips. Hoppsan, där gick jag i fällan.  ;-)

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Läs gärna 3 sätt du inte ska avsluta din text på, Romanens struktur, Glöm alla skrivtips och gör övningen Skriv en novell om lögner.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  4 kommentarer till “Konsten att sätta punkt”

  1. Nu har jag börjat utmana mig själv och skrivit ”kortnoveller” på ca 2500 ord och lagt ut på min blogg. En igår och en kommer idag. Jag skriver bara det som kommer upp i hjärnan för sekunden och ändrar bara ev stavfel. Lite kul utmaning men kvalitén kanske inte är perfekt.

  SkrivarSidan
  ×