Bli kvitt skrivkrampen

Bli kvitt skrivkrampen

Uppdaterad 2 maj 2023

Bli kvitt skrivkrampen är ett skrivtips med ett skrivövning. Mycket av svårigheten med att komma igång att skriva eller skrivkramp handlar om prestationsångest. Att det som kommer ner på pappret eller in i datorn ska vara perfekt från början. Och att du redigerar medan du skriver första utkastet, råskissen.

Skriva dåligt för att skriva bra

Det är lättare sagt än gjort att stänga av den inre redigeraren. Den som tycker det ska vara si eller så, att det blir fel och dåligt. Men jag har märkt att när jag lyckas frigöra mig, vilket oftast händer när jag blir verkligt engagerad i det jag skriver, så glömmer jag bort att granska det jag skriver. I de stunderna brukar mina bästa texter komma till mig.

Bli kvitt skrivkrampen, skrivövning:

En bra övning för att stänga av granskaren är att skriva utan att läsa vad du skriver medan du gör det s.k. flödesskrivning. Titta bara till höger och framåt och inte till vänster eller bakåt. Skriv ner allt som far genom ditt huvud utan tanke på ordning, språk, grammatik eller stavning. Tillåt dig att skriva dåligt för att kunna skriva bra. Skriv en sida i ditt ordbehandlingsprogram eller i tio minuter.

Upprepa övningen

Du kan behöva göra om övningen flera gånger under en dag eller vecka innan du får fatt i ditt inre flöde och redigeraren stängs av. Låt texten ligga till sig minst ett dygn, helst tre veckor innan du läser det med redigerarens ögon.

Råskiss och redigering

Penns skriver på skärm

Skrivandet innehåller dessa två processer, första utkastet dvs råskissen och redigeringen. De är helt olika och bör så vara. Att både söka sitt inre flöda och granska det som kommer ut går inte ihop. Nej, krocken kan skapa olust istället för lust till skrivandet vilket i sin tur kan ge upphov till den fruktade blockeringen.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Läs också

Skrivtipsen Våga skriva dåligt för att skriva bra, 5 tips Hitta din inspiration och gör övningen Våga skriva dåligt.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

1 reaktion på ”Bli kvitt skrivkrampen”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen