Blanda olika tidsformer

Blanda olika tidsformer

Uppdaterad 28 juli 2022

Blanda olika tidsformer är ett skrivtips för dig som vill lära dig hur du hoppar och byter mellan presens och preteritum (tidigare imperfekt) och pluskvamperfekt.

Oavsett vilken tidsform du börjar skriva i brukar det  för eller senare bli aktuellt med tillbakablickar och/eller framåtblickar. Det är viktigt vid bytet är att läsaren hänger med och inte blir förvirrad.

För många”hade”?

Skriver du i presens och gör en tillbakablick är det självklart att använda ”hade”. Risken finns att det kan bli väldigt många sådana. Därför burkar många författare återgå till presens igen efter ett eller ett par ”hade”. Läsarens brukar inte tycka att det är märkligt utan köper ditt hopp tillbaka till presens.

Tänk på att vara sparsam med tillbakablickar. Läs varför här.

Historiskt presens

De flesta utgivna författare skriver i preteritum men de flesta manus som kommer in till förlagen är skrivna i presens. Även om de flesta utgivna böcker är i dåtid brukar de ha inslag av nutid s.k. historiskt presens som anses göra en beskrivning mer levande, samtidigt som det ger ett mer subjektivt intryck. Använd historiskt presens när du vill öka dramatiken i särskilt spännande partier. När det lugnar ner sig kan du återgå till dåtid. Exempel på historiskt presens.

Blanda olika tidsformer men Undvik oavsiktliga hopp

Byte av tidsformer ska göras medvetet, som allt annat när du skriver. Många börjar skriva i imperfekt eller preteritum men gör efter ett tag oavsiktliga hopp till en annan tidsform. Det är vanligt hos de flesta utgivna författare och en av de saker som måste fixas till vid redigeringen.

Hjälp läsaren att hoppa

För att läsaren inte ska bli förvirrad när du t.ex. gör en tillbakablick bör du direkt i inledningen på första raden hjälpa läsaren att orientera sig i tid och rum. Du kan inleda med: ”Hon minns…”, ”Han kom ihåg…”, ”Kommer du ihåg…” och liknande.

© Iréne S Räisänen

Läs också Första eller tredje person? och gör övningen Skriv om en text till futurum.

Fler skrivtips

Blanda olika tidsformer är ett skrivtips.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen