Skriv en replik som gestaltar

Skriv en replik som gestaltar är en övning där du får träna på att använda dialog för att få fram en känsla. Du kanske inte har tänkt på det med dialog som gestaltar är effektivt. Det krävs oftast få ord och är lätt för läsaren att ta till sig.

Se min video

Innan du gör övningen, se gärna min video med skrivtips hur du gestaltar.

Skriv en replik som gestaltar, övning:

Gestalta ilska i en replik på högst sju ord.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Gestaltning är skrivandets nyckel, Gestaltning och gör övningarna Gestalta tävlande och Dialog med olika språklig stil.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


18 Kommentarer

 1. Det här var svårt, att i en enda mening i en dialog gestalta ilska. Jag vill undvika tydliga ord som alla vet sägs av arga individer, men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Mitt försök vill jag gärna ha respons på:

  ”Fatta, jag kräks om du inte försvinner.”

  • Jo, jag är medveten om att det är svårt. 😉 Din replik skulle också kunna tolkas som att du är trött på någon som inte vill lämna dig ifred. Mitt försök är ”Tror du maten lagar sig själv, va?” Det svåra med den här typen av gestaltning är att det är svårt att veta om läsaren tolkar in detsamma som jag. Hmm…

   • Tack för din respons!

    Nej man kan aldrig veta hur det man skriver, kommer att uppfattas av läsaren. Alla har vi olika erfarenheter i bagaget som påverkar vår tolkning. Jag har ibland blivit överraskad över reaktioner på något jag skrivit.

    Jag tänker att bägge våra meningar kan man uttala på flera olika sätt. Troligtvis förstår man bättre om det är ilska eller inte av det som sägs före och efter och av ansiktsuttryck. Din mening går att säga lite ironiskt med en ögonblinkning, utan att man är riktig arg.

    Intressant övning!

    • Jo, våra meningar kan uttalas på olika sätt. Dessutom tror jag att ett utropstecken bättre markerar ilska än ett frågetecken eller punkt. Så här: ”Du tror maten lagar sig själv!”. eller ”“Jag kräks om du inte försvinner!”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×