Uppdaterad 29 september 2022
Skriv en replik som gestaltar är en övning där du får träna på att använda dialog för att få fram en känsla. Du kanske inte har tänkt på det med dialog som gestaltar är effektivt. Det krävs oftast få ord och är lätt för läsaren att ta till sig.
Sem min video ”Gestaltning – Skrivtips och övning”
Skriv en replik som gestaltar, övning:
Gestalta ilska i en replik på högst sju ord.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Jag ger respons på kommentarer i mån av tid.
© Iréne S Räisänen
Läs också Gestaltning är skrivandets nyckel, Gestaltning och gör övningen Gestalta tävlande.
Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig
Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.
Det här var svårt, att i en enda mening i en dialog gestalta ilska. Jag vill undvika tydliga ord som alla vet sägs av arga individer, men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Mitt försök vill jag gärna ha respons på:
”Fatta, jag kräks om du inte försvinner.”
Jo, jag är medveten om att det är svårt. 😉 Din replik skulle också kunna tolkas som att du är trött på någon som inte vill lämna dig ifred. Mitt försök är ”Tror du maten lagar sig själv, va?” Det svåra med den här typen av gestaltning är att det är svårt att veta om läsaren tolkar in detsamma som jag. Hmm…
Tack för din respons!
Nej man kan aldrig veta hur det man skriver, kommer att uppfattas av läsaren. Alla har vi olika erfarenheter i bagaget som påverkar vår tolkning. Jag har ibland blivit överraskad över reaktioner på något jag skrivit.
Jag tänker att bägge våra meningar kan man uttala på flera olika sätt. Troligtvis förstår man bättre om det är ilska eller inte av det som sägs före och efter och av ansiktsuttryck. Din mening går att säga lite ironiskt med en ögonblinkning, utan att man är riktig arg.
Intressant övning!
Jo, våra meningar kan uttalas på olika sätt. Dessutom tror jag att ett utropstecken bättre markerar ilska än ett frågetecken eller punkt. Så här: ”Du tror maten lagar sig själv!”. eller ”“Jag kräks om du inte försvinner!”
Håller med dig! Kul att diskutera. Lär mig av det.
Inte en enda dag till med dig!
Bra gestaltat!
-Tänk om du kunde lyssna nå’n gång!
Svårare än så behöver det inte vara. Bra!
Tack!
Nu räcker det! Sluta trampa på mig!
Bra. Tänk på att två utropstecken på varandra ofta är ett för mycket. De tar helt enkelt ut varandra och syftet går förlorat.
“På riktigt, jag får fan nog!”
OK gestaltning.
”Vad fan har du gjort?”
Bra!
Varför ser du mig aldrig?
Fungerar.