Dikta med hjälp av ordkollage

Dikta med hjälp av ordkollage är en skrivövning för dig som vill testa ett nytt sätt att skriva dikt. För att hitta dessa ord kan du klippa ut dem ur tidningar, reklamblad eller använda en slumpgenerator.

AI om ordkollage

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Ett ordkollage är en kreativ sammanställning av ord och fraser som är arrangerade på ett estetiskt tilltalande sätt för att uttrycka ett tema, idé eller känsla. Det kan likna ett visuellt kollage men fokuserar på text istället för bilder. Ord från olika källor kan mixas och matchas, och layouten kan variera från strikt symmetrisk till fri och organisk. Storleken, färgen och typsnittet på orden kan variera för att lägga till visuell intresse och betona vissa delar av texten. Ordkollage används ofta inom utbildning, konst, och reklam och kan vara både ett personligt konstnärligt uttryck och ett sätt att kommunicera komplexa idéer på ett tillgängligt sätt.

Dikta med hjälp av ordkollage, övning:

Välj några slumpmässiga ord eller fraser, antingen genom att klippa ut dem från tidningar, reklamblad eller genom att använda en slumpgenerator på nätet. Klistra in orden i en lista och försök sedan att skapa en dikt genom att använda dessa ord och fraser på ett kreativt sätt. Utmana dig själv att hitta ett tema som förenar de olika orden och skapa en sammanhängande och meningsfull dikt.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Gör också övningarna

Händer på tangentbord

Skriv en collagedikt, Från ordassociation till dikt, Skriv om prosa till poesi, Skriv en självbiografisk dikt, Skriv en metafordikt och Skrivövningar för dig som diktar.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×