Hoppa till innehåll

Dialog utan anföringstecken

  Dialog utan anföringstecken

  Dialog utan anföringstecken är en skrivövning där du ska öva på att skriva om ett möte mellan Jesus och Djävulen utan att använda citattecken eller talstreck så kallat repliktecken och pratminus.

  Varför? Jo, du tvingas få fram vem som säger vad genom det som sägs och hur personerna agerar.

  Se min video ”Dialog – exempel och övning”

  AI om dialog

  En form av skrivet samtal mellan två eller flera karaktärer. Det används ofta inom skönlitteratur och andra former av skriftlig konst för att låta läsaren eller publiken engagera sig i karaktärerna och för att framställa berättelsen på ett dynamiskt sätt. Här är några grundläggande principer och tips :

  1. Naturligt språk: Försök att efterlikna det sätt på vilket människor normalt samtalar. Använd vanliga uttryck, slang och variation i tonfall för att göra samtalen mer autentisk.
  2. Avsnitt: Dela upp samtalen i korta avsnitt för att undvika att texten blir överväldigande och lättläst.
  3. Karaktärsröster: Se till att varje karaktär har sin egen unika röst. Det kan vara genom deras val av ord, tonfall, tempo eller dialekt. Det hjälper dina läsare att skilja karaktärerna åt.
  4. Visa, inte berätta: Dialog kan användas för att visa känslor, relationer och händelser istället för att explicit berätta om dem. Låt dina läsare dra egna slutsatser genom karaktärernas ord och handlingar.
  5. Undvik överdriven exposition: Försök att undvika att överdrivet använda samtal mellan karaktärerna för att leverera information till läsaren. Låt istället information avslöjas genom samtal på ett naturligt sätt.
  6. Konflikt och spänning: Samtalen blir oftast mer intressanta när det finns konflikt, spänning eller motsättningar mellan karaktärerna. Det kan hjälpa till att driva berättelsen framåt och hålla kvar dina läsares intresse.
  7. Använd pauser och tystnad: Lägg till pauser och tystnad i dialogen för att efterlikna naturliga samtal. Det ger läsarna tid att smälta informationen och kan lägga till spänning eller dramatik.
  8. Ändra tempot: Variation i tempo kan göra samtalen mer intressant. Snabba utbyten kan skapa intensitet, medan långsamma konversationer kan ge djupare insikt i karaktärernas tankar och känslor.

  ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

  Dialog utan anföringstecken, övning:

  En dialog bör inte innehålla repliker som staplas på varandra. Personerna ska också reagera på det som sägs och samtidigt agera på ett sätt som för handlingen framåt. Högst 2 200 tecken inklusive mellanslag.

  Dela med dig

  Dela

  Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Skrivtipsen Dialog, 5 tips för att skriva bättre dialog, Pratminus eller citattecken? och gör övningen Tjuvlyssna och skriv dialog.

  Fler skrivövningar

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  3 kommentarer till “Dialog utan anföringstecken”

  1. Kul övning! Verkligen! Här kommer mitt bidrag:

   Jag har hört mycket om dig, sa han och med en huvudskakning kastade han det långa vågiga håret bakåt.

   Underbara saker, säkert. Jag har förresten hört en del om dig också, svarade den andre och gjorde en handrörelse och höll upp ena handen medan han klämde tumme mot pekfinger och spretade med övriga fingrar. Jag gillar dig, fortsatte han och medan hans blick verkade ha fastnat på den andres nakna fötter, rättade han till det gula håret så det plattades till ännu mer vid öronen.

   Tyvärr har inte allt jag har hört om dig varit positivt, sa han klädd i togan, du verkar inte behandla människor på samma sätt. Trots att vi alla är lika inför gud, eller hur? frågade han och rättade till den kraglösa vita manteln vid halsen.

   Jag som har så mycket hjärta i mig. Och ingen annan har uträttat mer än jag, sa han och formade den lilla munnen till en blek rundel. På så kort tid, fortsatte han och kisade på den andre mannen med isblå ögon.

   Men har du betytt något? För någon. Vad kommer du att bli ihågkommen för? frågade han och borrade ner tårna i ökensanden.

   Jag har haft en enorm framgång, men jag pratar inte så mycket om det, sa han och rättade till den silverfärgade slipsen. Betytt? Det är klart att det har betytt något. För mig.

   Bara för dig? sa han och knäppte sakta händerna och placerade dem mot magen.

   Det som betyder något för mig är att jag själv tycker att jag har gjort ett utmärkt jobb, sa han och knyckte till med det gula huvudet och visade tänderna i ett grin.

   Då har vi inget mer att säga varandra, sa mannen i den fotsida kåpan, vände sig om och börja gå därifrån.

   1. Iréne Svensson Räisänen

    Det gäller att läsaren hela tiden ska kunna hänga med i vem som säger vad och vad som är repliker och inte. Det har du lyckats bra med! :)

  SkrivarSidan
  ×