5 tips för att skriva bättre dialog

5 tips för att skriva bättre dialog

Uppdaterad 21 september 2023

5 tips för att skriva bättre dialog . Att skriva dialog kan tyckas vara enkelt. Har du försökt har säkert märkt att det inte är så lätt. Själv är jag långt ifrån någon mästare på det. Med hjälp av träning och åter träning har jag blivit bättre på det med åren.

Du har säkert irriterat dig på platt och övertydlig skriven dialog i svenska romaner och deckare. Skruvat generat på dig när replikerna i svenska filmer inte lämnar något över dig att fylla i. När du behandlas av författarna som mindre vetande.

Läs och träna

Läs och lär dig av hur andra skriver dialog. Härma dina favoritförfattare utan att plagiera. Det gäller att du skriver massor för att du ska lära dig att behärska det. Tänk också på att våga skriva dåligt för att bli bättre.

5 tips för att skriva bättre dialog, lathund

Lampa i en pratbubbla
  1. Lyssna på hur folk pratar. Ta som vana att tjuvlyssna på bussen, i affären, på cafét, på jobbet och alla andra ställen där människor pratar med varandra. Tänk också på hur olika människor pratar och låt deras repliker spegla deras personlighet.
  2. Skriv inte fråga-och svar repliker. Människor svarar sällan rakt på andras frågor utan är upptagna med vad de själva vill eller inte vill säga. Låt personerna avbryta varandra, tveka och inte slutföra sina repliker. Så gör vi människor ofta i verkligheten.
  3. Använd undertext dvs. låt dina personer säga något annat än de menar.
  4. Håll replikerna korta och blanda upp dem med tankar, reaktioner på det som sägs och se till att de agerar medan de pratar. Huvuden som pratar rakt ut i långa replikskiften är tröttsamt och ointressant i längden.
  5. Tänk på att aldrig låta personerna säga något som de inblandade redan vet.
  6. Balanseras mellan beskrivning och återberättande för att skapa en dynamisk berättelse. För mycket prat utan beskrivning kan göra att läsaren känner sig vilsen, medan för mycket beskrivning kan göra berättelsen tråkig.

Sammanfattning

Sammanfattning

Sammanfattningsvis bör bra dialog i prosa vara naturlig, relevant, engagerande och bidra till karaktärsutveckling och berättelsens framåtskridande. Genom att träna och utveckla din förmåga kan du göra dina berättelser mer levande och gripande för läsarna.

© Iréne S Räisänen

Gör övningarna Gestalta med en replik, Skriv dialog om avundsjuka, Skriv dialog om ett oväntat möte, Dialog med olika språklig stil, Dialog med kontroversiellt ämne och se min video Dialog – exempel och övning.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen