5 tips för att skriva bättre dialog

Dialog

Att skriva dialog kan tyckas vara enkelt. Har du försökt har säkert märkt att det inte är så lätt. Själv är jag långt ifrån någon mästare på det. Med hjälp av träning och åter träning har jag blivit bättre på det med åren.

Du har säkert irriterat dig på platt och övertydlig skriven dialog i svenska romaner och deckare. Skruvat generat på dig när replikerna i svenska filmer inte lämnar något över dig att fylla i. När du behandlas av författarna som mindre vetande.

5 tips för att skriva bättre dialog

1. Lyssna på hur folk pratar. Ta som vana att tjuvlyssna på bussen, i affären, på cafét, på jobbet och alla andra ställen där människor pratar med varandra. Tänk också på hur olika människor pratar och låt deras repliker spegla deras personlighet.

2. Skriv inte fråga-och svar dialog. Människor svarar sällan rakt på andras frågor utan är upptagna med vad dom själva vill eller inte vill säga. Låt personerna avbryta varandra, tveka och inte slutföra sina repliker. Så gör vi människor ofta i verkligheten.

3. Använd undertext dvs låt dina personer säga något annat än dom menar.

4. Håll replikerna korta och blanda upp dom med inre dialog dvs tankar, reaktioner på det som sägs och se till att de agerar medan de pratar. Huvuden som pratar rakt ut i långa replikskiften är tröttsamt och ointressant i längden.

5. Tänk på att aldrig låta personerna säga något som dom inblandade redan vet.

© Iréne S Räisänen

Fler skrivtips!