Hoppa till innehåll

Pratminus eller citattecken?

    Pratminus eller citattecken?

    Pratminus eller citattecken? är ett skrivtips. Det kan tyckas att det inte spelar någon roll vilket anföringstecken jag väljer att använda i dialog. Viktigast är att det blir tydligt för läsaren vad som är en replik eller inte. Nu är det inte riktigt så enkelt. Jag ska försöka reda ut vad som gäller.

    Pratminus, talstreck och tankstreck

    – Tecknet som är före den här meningen är ett pratminus som egentligen heter talstreck och också kallas tankstreck. Själv använda jag gärna pratminus då det säger vad det är på ett tydligare sätt.

    Citattecken

    Dialog mellan tre personer

    ”Tecknen före och efter den här meningen är citattecken.”

    Glasklart, eller hur? Svårare blir det när det följer något efter själva repliken.

    – Tecknet som är före den här meningen är ett pratminus. Iréne tittar rakt in i skärmen innan hon fortsätter skiva. Fast det kan också kallas för ”tankstrecket också pratminus, replikstreck, talstreck eller anföringsstreck. Benämningen talminus förekommer också, men är mindre vanlig.” enligt Språknämnden.

    ”Tecknet som är före den här meningen är ett pratminus.” Iréne tittar rakt in i skärmen innan hon fortsätter skiva. ”Fast det kan också kallas för ‘tankstrecket också pratminus, replikstreck, talstreck eller anföringsstreck. Benämningen talminus förekommer också, men är mindre vanlig.’ enligt Språkrådet.”

    SkrivarSidan behöver ditt stöd

    Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
    Swishar till 123 540 62 85
    Bankgironr 743-0804
    Via Paypal till irene@poeten.se
    Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

    Vad är bäst att använda i ovanstående?

    Citattecken

    Själv tycker jag det kan vara enklare att se vad som är själva repliken när det är citattecken runt den. Trots det använder jag själv pratminus. Jag litar på att läsaren kan avgöra vad som är vad. Fast det beror samtidigt på vad jag skriver. Skulle jag skriva för barn eller på lätt svenska skulle jag använda citattecken.

    Varken eller

    För att krångla till det ytterligare finns det författare som avstår från att välja.  Själv har jag skrivit ett par kortnoveller utan pratminus eller citattecken. I den självbiografiska roman jag skriver nu använder jag pratminus i vissa kapitel och inget alls som markerar replikerna i andra kapitel. För mig är det ett sätt att särskilja olika berättarperspektiv.

    Pratminus eller citattecken? Var konsekvent.

    Talstreck som också kallas pratminus

    När du väljer hur du skriver dialog bör du vara konsekvent. Vad du än väljer, använde det genom hela berättelsen eller när du skiftar berättarperspektiv.

    Tips: Pratminus är inte en vanligt minus. Det kan skrivas på PC med: ctrl + – och på Mac: alt + – Kolla i ditt ordbehandlingsprogram hur det ska skrivas.

    AI om anföringstecken

    Det används av flera skäl inom skriftlig kommunikation. Här är några av de vanligaste användningarna :

    1. Direkt citat: Används för att markera direkta citat, dvs. när du återger exakt vad någon annan har sagt eller skrivit. Till exempel: Han sa, ”Jag kommer snart.”
    2. Titlar: Kan användas för att markera titlar på kortare verk som artiklar, låtar eller avsnitt i böcker. Till exempel: Jag älskar låten ”Imagine” av John Lennon.
    3. Särskilda betydelser: Används ibland för att indikera att ett ord eller en fras används på ett särskilt sätt eller med en annan betydelse än dess vanliga innebörd. Till exempel: Hon var ”sjuk” och kunde inte gå till skolan.
    4. Ironi eller tvivel: Kan användas för att signalera att ett ord eller en fras används ironiskt eller med tvivel. Till exempel: Han var verkligen en ”hjälte” under situationen. Fast det har vi gått ifrån i dagens svenska språk.
    5. Dialog i skönlitteratur: Används ofta för att markera dialog i skönlitterära verk. Till exempel: ”Jag kommer aldrig att glömma det,” sa han.
    6. Referera till ord i sig: Kan användas för att referera till ordet som ett ord snarare än för dess innebörd. Till exempel: Ordet ”internet” kommer från en sammanfogning av ”interconnected networks.”

    Användningen kan variera något beroende på språk och skrivstil, men i stort sett används de för att tydligt markera eller avgränsa visst språkligt material i en text.

    ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

    Titta också på

    Tittar på YouTube

    Video Dialog – Exempel och övning och gör övningarna Dialog utan anföringstecken och Gestalta med en replik.

    © Iréne S Räisänen

    Fler skrivtips

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×