Uppdaterad 22 januari 2023
Pratminus eller citattecken? är ett skrivtips. Det kan tyckas att det inte spelar någon roll om jag väljer pratminus (talstreck) eller citattecken s.k. anföringstecken i dialog. Viktigast är att det blir tydligt för läsaren vad som är en replik eller inte. Nu är det inte riktigt så enkelt. Jag ska försöka reda ut vad som gäller.
Pratminus, talstreck och tankstreck
– Tecknet som är före den här meningen är ett pratminus som egentligen heter talstreck och också kallas tankstreck.
Citattecken
”Tecknen före och efter den här meningen är citattecken.”
Glasklart, eller hur? Svårare blir det när det följer något efter själva repliken.
– Tecknet som är före den här meningen är ett pratminus. Iréne tittar rakt in i skärmen innan hon fortsätter skiva. Fast det kan också kallas för ”tankstrecket också pratminus, replikstreck, talstreck eller anföringsstreck. Benämningen talminus förekommer också, men är mindre vanlig.” enligt Språknämnden.
”Tecknet som är före den här meningen är ett pratminus.” Iréne tittar rakt in i skärmen innan hon fortsätter skiva. ”Fast det kan också kallas för ‘tankstrecket också pratminus, replikstreck, talstreck eller anföringsstreck. Benämningen talminus förekommer också, men är mindre vanlig.’ enligt Språkrådet.”
Vad är bäst att använda i ovanstående?
Själv tycker jag det kan vara enklare att se vad som är själva repliken när det är citattecken runt den. Trots det använder jag själv pratminus. Jag litar på att läsaren kan avgöra vad som är vad. Fast det beror samtidigt på vad jag skriver. Skulle jag skriva för barn eller på lätt svenska skulle jag använda citattecken.
Varken eller
För att krångla till det ytterligare finns det författare som avstår från att välja. Själv har jag skrivit ett par kortnoveller utan pratminus eller citattecken. I den självbiografiska roman jag skriver nu använder jag pratminus i vissa kapitel och inget alls som markerar replikerna i andra kapitel. För mig är det ett sätt att särskilja olika berättarperspektiv.
Pratminus eller citattecken? Var konsekvent.
När du väljer hur du skriver dialog bör du vara konsekvent. Vad du än väljer för anföringstecken, använde det genom hela berättelsen eller när du skiftar berättarperspektiv.
Tips: Pratminus är inte en vanligt minus. Det kan skrivas på PC med: ctrl + – och på Mac: alt + – Kolla i ditt ordbehandlingsprogram hur det ska skrivas.
Titta på min video Dialog – Exempel och övning och gör övningarna Dialog utan anföringstecken och Gestalta med en replik.
© Iréne S Räisänen
Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig
Startade SkrivarSidan den 30 mars 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden.