Var inte för ambitiös

Var inte för ambitiös är en uppmaning till dig som planerar att satsa på ditt skrivande fullt ut. Du kanske ska gå flera skrivarkurser både digitalt och live. Kanske sätter du upp ett mål för när det manus du skriver på ska vara färdigt.

Jag säger inte att det är fel att ha ambitioner, se bara till att de inte är för höga.

Våren och hösten betyder nystart

År efter år ser jag människor med författarambitioner göra en nystart när våren eller hösten närmar sig. Ofta släcks lusten efter ett par månader. Varför? Jo, målen var högt satta och för långt borta. 

Glöm inte delmålen

Festhatt och konfetti

Ligger målet långt bort i tiden är det viktigt att ha delmål och att fira dem ordentligt. Går du till exempel en skrivarkurs kan du ha varje träff eller kursbrev som delmål. Du betar av ett i taget och gläds över varje övning du klarat.

Skriver du på ett längre manus kan du sätta upp delmål i form av skrivna kapitel eller antal sidor. När du skrivit färdigt första utkastet kan du sätta nya mål för de olika redigeringsomgångarna o.s.v.

Tips

Tips: Se till att dina slutmål och delmål är realistiska.

Livet kommer ofta mellan

Livet har en förmåga att bjuda på överraskningar och struntar i dina ambitioner, mål och delmål. När det händer gäller det att ta tag i saken och inte stoppa huvudet i sanden. Du behöver skruva ner dina ambitioner och sätta nya mål som passar din nya livssituation.

Berätta för din kursledare, redaktör och inte minst dina närmaste. Då blir det lättare att inse vad du behöver göra får att kunna fortsätta skriva.

Var inte för ambitiös har jag sagt till mig själv

Kvinna sitter i soffan och läser

Jag har tvingats sänka mina ambitioner för SkrivarSidan. Nya inlägg, som den här krönikan, skriver jag inte lika ofta som tidigare. I stället har jag under en längre tid uppdaterat äldre inlägg och sållat bort sådana som haft för få läsare. Dessutom tar jag in färre kursdeltagare. Nu känner jag att mina mål ligger på en nivå som jag kan klara av utan stress och press.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Hitta tid att skriva och Bli kvitt skrivkrampen.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×