Hoppa till innehåll

Skrivandets baksidor

Skrivandets baksidor

Skrivandets baksidor är det sällan någon som skriver eller talar om. På sin höjd att det är svårt att få tiden att räcka till. Kanske någon beklagar sig över sin onda rygg eller handleder. Själv är jag en skrivande människa 24 timmar om dygnet vilket har sina konsekvenser.

Sömnen störs av plötsliga idéer

Det jag mest märker är att min sömn är påverkade av mitt skrivande. Inte så att jag sitter vid datorn sent på kvällar och nätter istället för att sova min 7–8 timmar. Nej, jag skriver enbart på dagtid. Allt för ofta händer det att jag vaknar runt fyra på morgonen med ord som surrar som nyvakna humlor i mitt huvud. Det kan vara en fras, första raden i en dikt eller just de ord som jag letat efter när jag redigerar min roman.

Orden trakasserar mig

Ibland börjar det redan på kvällen när jag ska sova. Det dyker upp ord, en rad eller ett tema jag gått och tänkt på under dagen. I bästa fall kan jag somna ändå. Med åren lärt mig att om det är något att behålla finns det kvar när jag vaknar. Fast ibland lämnar mig orden ingen ro innan jag satt mig upp i sängen och får ner dem i mobilen.

Tips

Tips: Skriv ner orden som kommer till dig i en app som synkroniseras automatiskt med din dator. Jag använder Ulysses. Om du gör det för hand har du självklart din anteckningsbok bredvid sängen.

I orden värld istället för jorden

Jag får ofta höra av min fru att ”försök vara här hos mig på jorden”. Varför? Jo, för jag har en förmåga att försvinna in i mig själv och det jag skriver fast jag tvättar, lagar mat eller gör andra vardagliga sysslor. Att vara frånvarande och inte i nuet är inte bra. Människor i min omgivning blir lätt störda när jag stirrar ut i tomma inte och inte svarar på tilltal.

Disträ

Disträ har jag varit sedan jag var litet. Därför har jag inte tagit körkort vilket många gånger skulle ha varit bra att ha. Men jag insåg tidigt att jag bara som gångtrafikant är farlig. Både för mig själv och andra. Det är också en av orsakerna till att jag inte cyklar.

Lampa i en pratbubbla

Tips: Försök hitta din knapp för att stänga av och på flödet. Jag har ännu inte hittat min…

Nackdelarna är individuella

Jag har ovanför skrivit om det som jag upplever som de främsta nackdelarna med att vara en skrivande människa. Du har säker andra. Dela gärna med dig i en kommentar.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Krönikan Skrivandet kan vara lekfullt.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skrivandets baksidor är en krönika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×