I krönikan Skriva kan läka och hela tar jag upp något jag ofta stött på som kursledare. Skrivandet kan vara mer än bara ord på papper eller i ett dokument.
Innehåll
Finns det ett förakt för terapeutiska texter?
Mitt svar på frågan i rubriken ovan är ja. Det är något som jag ofta stött på som författare och även som kursledare. För mig personligen har mitt skrivande ofta hjälpt mig att få perspektiv på saker som rör mig själv, samhället och världen i stort.
Att skriva av mig har ofta fått mig att se lösningar som jag annars hade missat. De som tycker ”att skriva av sig” är mindre värt än annan litteratur är, enligt mig, ofta kultursnobbar med brist på empati.
Diskbänksrealism, som ofta relationsromaner av kvinnor kallas, är inget annat än ett nedlåtande epitet. Manliga författare ses istället som stora tänkare som ingen tar för självbiografiskt och ännu mindre som läkande av männens egna trauman. Undantag finns förstås.
Se bortom kvinnligt och manligt
Om jag för stunden väljer att se bortom hur litteratur ses med olika ögon beroende på författarens kön borde ”jag-litteratur” ligga i tiden. Idag ska varje författare vara sitt eget varumärke och marknadsföra sig själv och sina böcker som vilka influensers som helst. Då borde böcker som är terapeutiska toppa alla försäljningslistor. Att läsa kan göra underverk vet du, för mig är det självklart att skriva kan läka och hela.
Nu ser det inte riktigt ut så, genren ”Deckare och spänning” toppar alla listor. Förmodligen finns det också där böcker som har varit helande att skriva. Vi författare, oavsett genre, plockar från våra egna erfarenheter även när det är fantasin eller temat som styr..
Skrivande kan trösta
Att skriva dagbok har genom tiderna varit ett sätt att skriva av sig, att ventilera de goda som det onda som händer oss människor. Idag kan sociala medier fylla en liknande funktion. Threads, som är relativt nytt, är en sådan plats. Där delar människor helt öppet med sig av det mest privata. Tonen där är en så länge vänlig och tillåtande.
När du delar med dig av det du skriver kan du få bekräftelse och nya insikter.
En terapeutisk resa genom ord
I en värld som ofta känns kaotisk och osäker, där tankar och känslor ofta överväldiga dig, kan skrivandet visa sig vara en ovärderlig ventil. Varför har då skrivande en sådan terapeutisk kraft? Att skriva kan vara som att gå i terapi. Det finns ingen som dömer, ingen som avbryter. Den tomma skärmen, eller pappret – tar mot ord efter ord utan att döma.
Genom skrivandet kan du få ordning på dina tankar och känslor. Du förmår förhoppningsvis att sätta ord på det som kanske tidigare varit obeskrivligt. Skriva kan läka och hela om du ger det en chans.
Bro till självkännedom
Genom skrivandet kan du lära dig mer om dig själv. När du skriver om dina mest traumatiska upplevelser bearbetar du dem och kan se dem ur ett nytt perspektiv. Så visst kan det stämman att skriva kan läka och hela
Ofta kan du i skrivandet komma i kontakt med det som gömmer sig i djupet inom dig. Du får veta vad du tycker och känner om detta, och vad dina åsikter om olika saker egentligen står för.
Fiktionens kan också läka
När du ger dina påhittade personer dina egna känslor och tankar kan det hjälpa dig att försonas med vad du känner. Fiction kan få dra dig ur depressioner och andra svårigheter. När smärtan ges form kan du övervinna den.
Även om du inte publicerar dina berättelser, kan själva processen att skapa och gestalta vara en form av självterapi. Skriva kan läka och hela, eller vad säger du?
© Iréne Svensson Räisänen
Läs också
När du läst Skriva kan läka och hela fortsätt med Bokläsandet minskar spänning ökar, Författardrömmar som förverkligas och Många vill men få blir utgivna.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.