Hoppa till innehåll

Bokläsandet minskar spänning ökar

Bokläsandet minskar spänning ökar

Marknaden för tryckta böcker har minskat med cirka 10 procent i inledning av 2024. Läs mer om det i min krönika Bokläsandet minskar spänning ökar.

Böcker förlorar sina läsare

Du har förmodligen också läst och hört om hur intresset för att läsa böcker minskar. Färre köper böcker och ännu färre läser skönlitteratur. Försäljningen har minskat med nästan 10 procent första kvartalet 2024. Siffran kommer från Boktugg.

Minskning av lyssning på böcker

Ljudbok

Även lyssnandet på ljudböcker och läsandet av e-böcker har minskat 2024, dock bara med 1,6 procent enligt Boktugg. Inflationen är en av flera orsaker. Det går inte att dribblade bort det faktum att boken, oavsett format, är på stark nedgång och har varit så längre.

Bokläsandet minskar spänning öka, vad är orsaken?

Orsaken till att intresset för böcker och läsandet minskar är många. Det självklara är den ökade konkurrensen från sociala medier, spel, streaming och annan underhållning. Livet går för många i (för) hög takt och stunderna för att plocka upp en bok och försjunka i den finns inte längre.

Samtidigt är jag, som startar varje dag med att läsa ett par kapitel i den bok jag har liggande på köksbordet, övertygad om att bokläsandet skulle hindra fler från att bränna ut sig. Så fort jag känner minsta tendens till att arbeta för mycket stannar jag upp och tar en bok och läser. Det får alltid andningen att djupna och pulsen att sjunka.

Spänning är den genrer som ökar

Spänning

Trots att försäljningen av böcker minskar så ökar genren spänning av de böcker som säljs eller lyssnas på. Den tryckta kriminalromanen står sig fortfarande stark och har en svag ökning av köpare. Det kan jag relatera till för när jag vill koppla av så är det ofta spänning jag söker mig till, både i bok-film- och serieform. 

Bokläsandet minskar spänning ökar är inte skrivet i sten, romance (kärleksromanen) är en genre som kommit stort och kan ta över.

Bokläsandet minskar spänning ökar, tips:

Lampa i en pratbubbla
  • Hur ska då du tänka som har en berättelse att skriva? Ska du satsa på att klä den i kriminalromanens kläder? Varför inte om berättelsen passar för den genren. Men viktigast är att du väljer genre efter vad som passar det historia du skriver.
  • Att tänka på försäljningssiffror och intäkter är knappast något för en debuterande författare eller någon att tänka på. Det är alltid det du vill förmedla som bör styra dina val.
  • Bokläsandet minskar spänning ökar har pågått i fler är inget du som vill bli författare bör oro dig för. Trender kommer och går, och är skrivandets hantverk det du vill ägna dig åt ska så ska du göra det.

Kommer bokläsandet att fortsätta minska?

Läsande

Om jag ska försöka se i spåkulan så tror jag att intresset för att läsa böcker kommer att fortsätta att sjunka. Varför? Jag tror tyvärr att vi människor har fastnat i våra skärmar för en överskådlig tid framåt. Boken har svårt att stå mot de marknadskrafter som styr oss in i andra medier.

Om jag tror det får konsekvenser och vilka i så fall? Ja, är mitt korta svar. Självklart kommer det att påverka språk- och ordkunskap. Minskat bokläsande riskerar också att göra oss mindre empatiska vilket inte är bra för oss som individer, för samhället och världen.

Allt läsande minskar inte

Sociala medier

Läsandet av annat än böcker minskar inte. För även om jag läser färre böcker så läser jag idag mer än jag gjorde när jag plöjde minst tre böcker per vecka. Hur det kommer sig? Jo, jag läser på nätet, i sociala medier och undertexter till det jag streamar.

Skriv gärna en kommentar om hur det är för dig eller om du inte tycker att min spaning om att bokläsandet minskar spänning ökar.

Bokläsandet minskar spänning ökar, slutsats:

Marknaden

Trender kommer och går men boken består. Nja, så enkelt är det nog inte. Men självklart kan den nedåtgående spiralen för bokläsandet vända. Frågan är hur. Jag tror att om alla inser hur viktigt det är för alla att få ett språk för att kunna tala om mig själv, vad jag vill och vad jag känner kan vi få färre unga människor som skjuts eller skjuter varandra.

Föräldrar måste bli medvetna om hur viktigt böcker är för att deras barn ska få ett språk och lära sig känna empati. Dagis, förskola och skolan måste bli bättre på att fånga upp barns naturliga intresserad för att ta del av skrivna berättelser.

Samhället måste stå stark mot marknadskrafter som styr oss bort från böcker och läsandet av dessa. Om så sker bli alla i Sverige och hela världen vinnare.

Bokläsandet minskar spänning ökar kan vändas om vi samlar våra krafter. Spännande, eller hur?

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

© Iréne Svensson Räisänen

Läs också

När du läst färdigt Bokläsandet minskar spänning ökar kan du läsa skrivtipsen 5 klassiker att läsa för att skriva bättra, Hitta testläsare och bokblogginlägget Om konsten att läsa och skriva,

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Bokläsandet minskar spänning ökar är en krönika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×