5 klassiker att läsa för att skriva bättra

5 klassiker att läsa för att skriva bättra. Ja, fast det finns så klart fler och andra. För att kunna skriva och utveckla ditt skrivande behöver du läsa för lära. Varför inte lära av de bästa? De författare som står sig genom tiderna och som alltid kommer att bli lästa. Här är mina tips på böcker du kan läsa, analysera och lära dig av.

5 klassiker att läsa för att skriva bättra

1. Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf

Kejsarkrona

Kanske inte självklara valet av bok när det gäller vår första och enda kvinnliga nobelpristagare i Litteratur. Jag har valt just den boken därför att den samtidigt, enligt mig, är en ingångsport till ett stort författarskap som knappt har ett motstycke inom svensk litteratur. Den är relativt kort, har ett språk som passar den som är en ovan läsare eller ny på det svenska språket. Dessutom är det en roman om kärlek utan att vara en kärleksroman.

*Vill du lära dig mer om persongestaltning är det här en bok för dig.

*Det här är en bok för dig som vill lära dig skriva bättre miljöskildringar.

2. Utvandrarna av Vilhelm Moberg

Amerikabåt

Det är en svit om fyra böcker som är rik på svensk historia, landsbygd och mänskliga öden. På köpet får du också en del om Amerikas historia och hur det landets byggts upp av migranter. Mobergs böcker innehåller allt du behöver kunna för att skriva en roman.

*Du får lära dig person- och miljögestaltning, dialog och inte minst dramaturgi.

3. Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

Fantasi

Fantasi är en viktig egenskap för en författare och det har sannerligen denna folkkära författare. Jag hade lika gärna kunnat välja någon av hennes andra böcker. Pippi är en figur som både flickor och pojkar läser om och kan identifiera sig med. Det är inte många andra författare som lyckats med det.

*Det här är en bok för dig som vill lära dig öva upp din fantasi.

4. För trädens skull av Karin Boye

Träd

Jag hade ett svårt val mellan Tomas Tranströmer och Boye. Att jag till slut valde den här beror mest på att den innehåller dikter som levt med mig sedan jag var tonåring. Att många av dikterna är klassiker var och en för sig. Poesi utvecklar din lyhördhet för språket. Inte minst lär du skriva metaforer vilket passar i stort vilken genre du än vill skriva inom.

*Den här boken är för dig som vill lära dig hitta rytmen i din text.

5. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Rött hjärta

En kärleksroman som bryter mot vad en sådan brukar vara. Den här som byter skepnad beroende på vilken ålder du är i när du läser den. Jag har valt den främst för språket och uppbyggnaden av romanen. Läs den och du får en ny insikt om vad en kärleksroman kan innehålla och hur den kan skrivas.

*Den här boken bör du läsa som har förutfattade åsikter om vad en kärleksroman är. Det poetiska språket får du på köpet.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Krönikorna Ge inte Brott och straff till en tolvåring, Höstlov en bra tid för läsning och Om konsten att läsa och skriva.

Fler krönikor

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


5 klassiker du bör läsa för att skriva bättra är en krönika.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×