Hoppa till innehåll

AI är här för att stanna

AI är här för att stanna

Allt som är nytt och främmande kan ses som ett hot. Vad du än tycker, AI är här för att stanna, och vad det betyder för oss som skriver tar jag upp i den här krönikan.

Vad är en AI?

AI, Artificiell intelligens, är datorprogram som efterliknar människors och andra djurs intelligens. Om det tycker och tänka jag en hel del. I den här krönikan koncentrera jag mig på att chatbotar finns och hur vi som skriver bäst kan använda oss av den. 

Om du använder appar som automatiskt förbättrar dina bilder i mobilen har du förmodligen redan använt dig av AI. För så är det, databotarna tar över allt fler funktioner och ofta utan att vi tänker på. 

ChatGPT

Chatrobot

AI har slagit igenom ordentligt inom allt som handlar om att skriva. Sedan ChatGPT lanserades i slutet av förra året känns som att botarna håller på att köra över oss journalister, bloggare, influensers, lärare och författare. 

Hur det fungerar? Jag har den senaste tiden testat ChatGPT och den levererar. Ber jag den skriva en dikt om april gör den det. Vill jag ha en novell översatt från svenska till engelska fixar boten det snabbare än snabbt. Ber jag om de 10 bästa skrivtipsen får jag det. Chatboten skriver blogginlägg, dikter, uppsatser och vad du vill att den ska skriva. Skoleleverna har i ChatGPT sin nya bästa vän.

Chatrobot med lampa, äpple och bok

Vad jag tycker om resultatet? Så här blev den dikt om april jag bad ChatGPT om: 

April månad, med sol och regn,
en tid när allt börjar om igen.
Nya blommor spirar upp ur jorden,
och livet återvänder till orden.
Naturen vaknar till liv igen,
fåglar sjunger en ny sång så fin.
Träden blir gröna och himlen blå,
och det känns som om allting är på nytt.
Vi firar påsken och samlas vid bordet,
gläds åt det livet ger oss i stort och smått.
Vi känner hoppet och glädjen i oss,
och ser fram emot allt som ska ske i höst.
April, du bringar oss glädje och hopp,
en symbol för att livet aldrig ska stanna upp.
Du påminner oss om att det alltid finns en väg,
och att våren alltid kommer med sitt eget behag.

I mitt tycke är dikten knappast godkänd. Dåliga slutrim i vissa versen, massor av onödiga kommatecknen och klyschiga metaforer. Novellen jag ville ha översatt till engelska blev inget mästerverk men med lite redigering blir den OK. Blogginläggen blev godkända.

Se AI som ett hjälpmedel

Chatrobot skriver

Vad jag tror om AI och botar som ChatGPT? Att de är här för att stanna och vi som skriver måste lära oss att förhålla oss till dem. Chatbotarna är utan tvekan bra hjälpmedel när vi lär oss att använda dem. Om ChatGPT och andra botar kan skriva skönlitteratur lika bra som författare? Tveksamt. Fast på Amazon finns det redan barnböcker som har skrivits och illustrerats av botar.

Nackdelarna med AI

Upphovsrätten är ett problem. Är det författarens, chatbotens eller bådas? Det kommer säkert en lösning på det inom den närmaste framtiden. Frågan är om vi som skriver kommer att tycka om den.

Arbetslösheten kommer att öka när botar tar över allt fler moment inom till exempel media och andra faktainhämtande yrken. En hel del monotona arbetsmoment kommer också att ersättas, på gott och ont.

Chatrobot med förstoringsglas

En annan nackdel är hur lärarna ska kunna avgöra om det är elev eller en chatbot som skrivit uppsatsen, recensionen och annat i skolan. 

En annan är hur vi läsare ska kunna veta om det är en journalist eller chatbot som har skrivit en avslöjande artikel. Är det ens viktigt att veta? Det tycker jag, men kanske inte du.

Dela med dig vad du tycker

Dela

Vad tycker du om AI och chatbotar för dig som skribent, författare eller poet? Har du testat? Kommer du att använda dig av det i framtiden? Skriv gärna vad du tycker i en kommentar.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Debattinlägget Använder du AI när du skriver? och skrivtipset Appar för författare.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


AI är här för att stanna är en krönika.

4 kommentarer till “AI är här för att stanna”

 1. Man undrar hur det ser ut om 50 eller 100 år. Kommer AI då att varje dag producera miljontals romaner, dramer, filmer, musik och konst som är hundra gånger bättre än Kejsaren av Portugallien och Hamlet, osv.? Och vad händer om makten lägger beslag på AI, så att bara en liten styrande elit har tillgång till AI och på så sätt kan framstå som gudar? Vad händer i en värld där mänskligt tänkande och skapande på alla områden är underlägset AI och till slut blir överflödigt? Jag måste säga att min hjärna lättare hamnar i dystopiska framtidsscenarier än i utopiska dito beträffande AI.

  1. Ja, det finns många frågor och oro om hur AI ska användas och inte minst begränsas. Att jag säger att AI är här för att stanna betyder inte att jag inte är kritisk. Det är mycket som är osäkert om utvecklingen och hur tekniken kan missbrukas. Inte minst skolorna har ett stort problem när eleverna inte längre själva behöver skiva uppsatser m.m.

   Just nu tror jag skillnaden mellan prosa och poesi av AI och riktiga författare är så stor att det inte utgör något problem. Men vad kommer att hända i framtiden?

 2. Jag tyckte också att vårdikten var klyschig och fick mig att brista ut i skratt. Även en hel del upprepningar., både av enstaka ord och rader med liknanade betydelse.

  Jag känner ingen rädsla för AI, fast det kanske beror på min naivitet. Jag har testat att be roboten om 10 titelförslag till ett manus (jag berättade förstås vad det handlar om) och fick jättebra och användbara förslag. Jag gjorde faktiskt så att jag tog ord från olika förslag och gjorde till ett enda som kändes riktigt bra.

  Jag vet inte om jag kommer att använda mig av AI som författare. Tror inte det. Kanske för att få idéer precis som med boktiteln ovan. Få ingång min fantasi och kreativitet.

  1. Många författare kommer nog (eller gör det redan) att använda AI när de gör research. Eller som du testa och använda det som funkar.

   Jag är inte heller rädd för AI men jag ser en massa problem som måste lösas. Inte minst skolorna måste få stöd och hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×