Hoppa till innehåll

Appar för författare

Appar för författare

Appar för författare som skriver kan vara så mycket mer än vad Word, Libre eller Open Office har att erbjuda. Det finns särskilda program för dig som skriver romaner, noveller, dikter, fakta och film- och teatermanus. Och det finns appar som passar för flera genrer eller som är anpassade för enbart en viss genre.

Scrivener är en passar för dig som byter mellan alla genrer. Det är ett populärt program för Mac och PC som kostar några hundralappar. Appen innehåller allt du som författare kan behöva och lite till. Det finns en bra inbyggd hjälp och ett användarforum där du snabbt får svar på dina frågor. Det finns en svensk videokurs du kan gå på nätet för att lära dig programmet. Rekommenderas.

Fördelen med en app som Scrivener istället för tex Word är översikten över dina projekt och synopsis. Du kan lättare följa din tidslinje och se hur dina ändringar slår igenom i hela manuset. Det är lätt att omvandla ditt manus till en e-bok, pdf eller Word-fil. Möjligheterna är oändliga och appen är också populär hos bloggare.

App för iPhone

Hand håller en iPhone

Nackdelen är att programmet (när jag skriver det här) delvis är på engelska. Men det har svensk rättstavning. Numera finns Scrivener som app för IOS vilket betyder att du kan enkelt kan synka dina manus med din iPhone och iPad via Dropbox. Något jag själv använder och tycker gör mig mer produktiv. Nu kan jag närsomhelst skriva på mitt manus, ett nytt blogginlägg, en ny dikt och utkast till andra texter.

Appar för filmmanus

Du kan skriva filmmanus i Scrivener men det finns andra program som är specialiserade på just det t..ex Celtx och Contour. Vilken app du än väljer ska den underlätta ditt skrivande, författande. Meningen är att du ska kunna koncentrera dig på innehåller istället för hur du ska kunna ändra i manuset, hur du ska kunna behålla översikten osv. Utbudet av appar ökar ständigt. Fast tänk på att de som är populära idag kan ha slutat tillverkats i morgon.

Tips på appar för författare:

Tips
Kurs i Scrivener:

Moderskeppets Scrivenerkurs (video)

Uppdatering (2021-04-16):

Numera använder jag Ulysses som finns för Mac och iPhone. Den synkar fint via iCloud och är lättare att lära sig än Scrivener. Den fokuserar mer på skrivandet och har färre men tillräckligt många funktioner. Finns dock enbart på engelska och inte för Windows. Scrivener är numera översatt till svenska.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtips Vellum för dig som ger ut dina böcker själv, Så bygger du en författarplattform, AI är här för att stanna, Författardrömmar som förverkligas och 7 vanliga misstag författare gör.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Appar för författare är ett skrivtips.

4 kommentarer till “Appar för författare”

  1. Hej, mitt namn är Lotta jag skulle vilja lämna tips på en svensk app att använda som research i ditt skrivande.

    Appen är inte för att skriva i utan för att sortera och strukturera karaktärer, plats och ögonblicksbilder som du vill spara enkelt och snabbt samt lägga in i den dramaturgiska kurvan. Om du köper inuti app för en engångssumma 100kr kan du även maila dig informationen du skrivit i appen. När vårt skrivverktyg är färdigutvecklat kommer att appen att vara integrerad där.

    Maila mig om du önskar ett inlogg: lotta@dropastory.com

      1. Hej ja eller går man in via gästkonto och får då tillgång till att testa med två stories gratis. //Litta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×