Appar för författare

Appar för författare

Appar för författare som skriver kan vara så mycket mer än vad Word, Libre eller Open Office har att erbjuda. Det finns särskilda program för dig som skriver romaner, noveller, dikter, fakta och film- och teatermanus. Och det finns appar som passar för flera genrer eller som är anpassade för enbart en viss genre.

Scrivener är en passar för dig som byter mellan alla genrer. Det är ett populärt program för Mac och PC som kostar några hundralappar. Det är på engelska men har svensk rättstavning. Appen innehåller allt du som författare kan behöva och lite till. Det finns en bra inbyggd hjälp och ett användarforum där du snabbt får svar på dina frågor. Det finns en svensk videokurs du kan gå på nätet för att lära dig programmet. Rekommenderas.

Fördelen med en app som Scrivener istället för tex Word är översikten över dina projekt och synopsis. Du kan lättare följa din tidslinje och se hur dina ändringar slår igenom i hela manuset. Det är lätt att omvandla ditt manus till en e-bok, pdf eller Word-fil. Möjligheterna är oändliga och appen är också populär hos bloggare.

Uppdatering: Nackdelen är att programmet delvis fortfarande är på engelska. Men det har svensk rättstavning. Numera finns Scrivener som app för IOS vilket betyder att du kan enkelt kan synka dina manus med din iPhone och iPad via Dropbox. Något jag själv använder och tycker gör mig mer produktiv. Nu kan jag närsomhelst skriva på mitt manus, ett nytt blogginlägg, en ny dikt och utkast till andra texter.

Appar för filmmanus

Du kan skriva filmmanus i Scrivener men det finns andra program som är specialiserade på just det t..ex Celtx och Contour.

Vilken app du än väljer ska den underlätta ditt skrivande, författande. Meningen är att du ska kunna koncentrera dig på innehåller istället för hur du ska kunna ändra i manuset, hur du ska kunna behålla översikten osv.

Utbudet av appar ökar ständigt. Det som är populärt idag kan ha slutat tillverkats i morgon.

Appar för författare

Scrivener
Scrivener för IOS
Storyist
StoryBook
IndexCard
Celtx
Contour
Dropbox

Kurs

Moderskeppets Scrivenerkurs (video)

© Iréne S Räisänen

Fler skrivtips

SparaSpara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This