Använder du AI när du skriver?

För ett knappt ett år sedan skrev jag min första krönika om att AI är här för att stanna. Det hade jag rätt i, och just nu är vi inne i en förlängd smekmånad. Alla ska använda och allt ska innehålla AI. Därför vill jag veta: Använder du AI när du skriver?

Jag tänker först använda AI för att förklara vad det är. Efter det berättar jag hur jag använder det, hur jag tycker du kan använda det och inte ska använda det. Efter det vill jag veta vad du tycker.

AI om AI

AI står för artificiell intelligens. Det är ett område inom datavetenskap och teknik som fokuserar på att skapa system som kan utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens. Dessa system är designade för att kunna lära sig från data, anpassa sig till nya situationer, lösa problem och fatta beslut.

AI omfattar olika tekniker, inklusive maskininlärning, djupinlärning, neurala nätverk, naturlig språkbehandling, bildigenkänning och mycket mer. Målet med AI är att skapa system som kan efterlikna och överträffa mänsklig intelligens inom olika områden.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Så använder jag AI

AI

Här ovanför ser du ett exempel på hur jag använder AI. Istället för att, som jag gjorde tidigare, hänvisade till Wikipedia eller andra sajter använder jag AI för att ta in fakta rakt in i inlägg med skrivtips, övningar, krönikor med mera. Efter som det smyger in både fakta- och stavfel granskar jag AI:s texter. Jag vill ju att det ska bli rätt för dig som läser..

Jag använder också AI för att få idéer till skrivtips, övningar och krönikor.

Då använder jag inte AI

Använd inte AI

Jag använder INTE AI rakt av i skrivtips, övningar och krönikor. Nej, jag låter mig inspireras och skriver sedan själv mina texter. Jag använder INTE AI:s text och låtsas att det är jag som skrivit. Tvärtom är jag tydlig med vad AI skrivit.

Dessutom använder jag aldrig AI när jag skriver skönlitterärt som till exempel dikter och noveller.

Då kan du använda AI

Då kan du använda AI

Använder du AI när du skriver? Här får du argument för varför och hur du kan göra det: AI är perfekt för att söka fakta och få inspiration av när din egen tryter. Du kan också använda AI för att språkgranska och rättstava din färdiga text

Det finns AI-robotar som kan skriva om en text i olika stilar så att du kan se hur du kan ändra tonen i din text. Glöm inte bort att ange att du använt dig av AI.

Behöver du bilder till din text kan du testa olika AI-robotar. Fast jag, och många med mig, tycker att AI:s bilder ännu inte håller måttet.

Sammanfattning:

Sammanfattning

AI är bra på fakta, att granska texter och språket. Robotarna blir i snabb fart bättre på fler områden. Det var inte länge sedan deras bilder inte gick att använda alls, nu blir de allt oftare OK. Just nu är de video AI producerar inte mycket att ha men självklart kommer de att bli bättre. Robotarna blir också bättre på att härma röster och läsa upp texter.

Tycker jag att allt är bra med AI? Nej, självklart inte. Det finns många områden där jag aldrig skulle släppa in robotarna, som mitt skönlitterära skrivande. Däremot ser jag fram mot att AI ska klara av att översätta mina texter än jag själv klarar av. Självklart kan du låta bli att använda AI alls om du inte vill.

Använder du AI när du skriver? Tyck gärna till i en kommentar!

Debatt

Använder du AI när du skriver? Berätta vad du tycker du om att använda AI i ditt skrivande. Hur du gör och inte skulle göra. Vad du tycker är bra och mindre bra med att använda AI i skrivande.

© Iréne S Räisänen

Krönikan AI är här för att stanna och debattinläggen Tal eller skriftspråk i prosa?, Skulle du vilja ha en litterär agent? och Hur tunn eller tjock bör en bok vara?.

Läs också

Fler debattinlägg

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Använder du AI när du skriver? är ett debattinlägg.

2 Kommentarer

  1. Jag använder AI till ideer till krönikor och översättningar. Bild och video är för dåliga än, har försökt, men AI fattar inte. Jag har inte testat fakta än, då AI har en tendens att hallucinera.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×