Uppdaterad 20 januari 2023
Tal eller skriftspråk i prosa? är ett inlägg där jag uttrycker en åsikt och vill veta vad du tycker.. Ett vanligt misstag jag ser i kursdeltagarnas texter är att de blandar tal- och skriftspråk.
Det behöver inte vara fel om du vet vad du vill uppnå med det och är konsekvent. T.ex. kan du använda talspråk i dialogen och skriftspråk i det som inte är dialog. Skriver du i jagform kan talspråk vara en del i persongestaltningen.
Tal eller skriftspråk i prosa? Tyck gärna till.
Vad tycker du? Svara gärna en kommentar.
© Iréne S Räisänen
Läs också Skillnad på kvinnligt och manligt skrivande, Varför skriver allt fler poeter med stor bokstav?, Är det OK att skriva under pseudonym? och gör skrivövningen Skriv hur tre olika personer uttrycker samma sak.
Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig
Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.
För mig funkar det inte att skriva talspråk, ens i dialog.
När jag tänker efter hur jag gör när jag själv läser en bok, så omvandlar jag i mitt huvud skriftspråk till talspråk i dialoger. Jag ”hör” alltså rösten i mitt huvud.
Jag förstår vad du menar. Själv har jag testat med talspråk i dialog men märkt att jag byter till skriftspråk utan att tänka på det. I min självbiografiska roman använder jag det i en röst som återkommer lite nu och då.