Hoppa till innehåll

Är det OK att skriva under pseudonym?

    Är det OK att skriva under pseudonym?

    Är det OK att skriva under pseudonym? Det finns flera kända författare, t.ex. J.K. Rowling när hon gav ut sin första vuxendeckare, som skriver eller har skrivit under pseudonym.

    Frågetecken istället för ansikte

    Många som börjar skriva och lägga ut sina texter på nätet väljer att vara anonyma. En del hävdar att det ger frihet i skrivandet, andra att det handlar om PR. Själv har jag alltid valt att stå med mitt namn under det jag låtit publicera. På så sätt har jag tvingat mig själv att stå för varje ord och att tänka mig för innan jag klickat på Skicka.

    Är det OK att skriva under pseudonym? Tyck till!

    Debattspadar

    Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar.

    © Iréne S Räisänen

    Läs också

    Debattinläggen Tal eller skriftspråk i prosa?, Varför skriver allt fler poeter med stor bokstav?, Skillnad på kvinnligt och manligt skrivande? och skrivtipset Så skriver du ett debattinlägg.

    Fler debattinlägg

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Är det OK att skriva under pseudonym? är ett debattinlägg.

    10 kommentarer till “Är det OK att skriva under pseudonym?”

    1. Förr kanske det ibland var nödvändigt att skriva under pseudonym under vissa omständigheter som idag inte längre är några problem. Men jag tycker ändå att det är varje individs rätt att skriva anonymt om inte så är det ett bra tillfälle att prova sina vingar inom ett nytt område utan att förstöra sitt eget rykte, vilket är så oerhört lätt i denna tid då information sprids snabbt och där tålamod inte längre existerar.

      1. Jag tycker tvärtom att det inte borde vara varje individs rätt att skriva anonymt. Tyvärr visar vi människor gång på gång att vi inte klarar av att handskas med den friheten. Närhatet är en följd av det.

    2. Tveksam, av samma anledning som du tar upp, att jag vill kunna stå för det jag skriver. Jag förstår inte varför man skulle vilja vara anonym idag, inte i vår del av världen där vi har yttrandefrihet (hm…än så länge).

    3. Många gånger under historien har det varit absolut nödvändigt att skriva under pseudonym i annat fall skulle familjen eller någon annan hamna i fara. Vidare skrev många talangfulla kvinnor under pseudonym eftersom det ibland var alltifrån olämpligt till till och med förbjudet för dem att vara med.

    4. Ann-Sofie Lövqvist

      I JK Rowlings fall kan det handla om att hon vill att hennes bok ska bli rättvist bedömd, utan att recensenten blandar in Harry Potter. Det finns många olika skäl till att skriva under pseudonym och många olika sammanhang att göra det i. Jag tycker inte att situationen att ge ut en bok under pseudonym är jämförbar med att hota någon anonymt. Men även på nätet kan människor behöva vara anonyma. Nätet har blivit ett forum för många olika typer av diskussioner. En förälder till ett barn med problem kan se nätet som ett sätt att få stöd och svar på frågor från andra i samma situation, men vill inte hänga ut sitt barn. En tjej uppväxt i en hederskultur misstänker att hon är gravid och vet inte vart hon ska vända sig. Tyvärr ger nätet också en distans som gör att vissa känner att de säga saker de inte skulle säga ansikte mot ansikte.

      1. Jag förtsår att Rowlings ville bli bedömd ”på lika villkor”. Men borde hon inte förstått att det inte skulle fungera?

        Pseudonym och anonymitet är inte samma sak, det har du helt rätt i. Självklart ska t.ex. kvinnor som lever med skyddad identitet eller är hotade kunna behålla sin anonymitet. Jag tänker mer på att när någon agrumenterar och debatterar förlorar skribenten, för mig, lite av trovärdigheten om hen inte står med sitt namn under. Jag har svårt att förstå behovet att anonymitet när det gäller skönlitteratur.

    5. Ja, vad det gäller skönlitteratur förstår jag inte att man vill skriva under pseudonym. Man måste ju stå för vad man skriver. Förr var det annat klimat men nu ska det inte vara nödvändigt!

    6. Ann-Sofie Lövqvist

      Om anledningen till att man skriver under pseudonym är att man inte står för vad man skriver borde man nog tänka en gång till, men jag tror att det kan finnas många skäl. Oftast handlar det väl idag om marknadsföring och branding, men det kan också röra sig om djupt personliga orsaker. Ibland kan det vara en del av fiktionen, som Lemony Snicket. JK Rowling valde att använda sina initialer för att få ett mer könsneutralt författarnamn eftersom hon var rädd att pojkar inte skulle våga läsa böckerna om författaren hette Joanne.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×