Skillnad på kvinnligt och manligt skrivande?

Skillnad på kvinnligt och manligt skrivande? Många anser att det skiljer sig på vad kvinnliga och manliga författare skriver om. För visst är det så att båda könen skriver på liknande sätt, tekniskt. Att skillnaden är större mellan varje individ än mellan en kvinnlig och en manlig författare. Eller?

Hoppfullt

Jag håller med recensenten om att böcker av kvinnor ofta ser mer hoppfullt på tillvaron än i de av manliga författare. Det finns de som anser att det beror på att kvinnorna, för sina barns bästa, ser ljusare på framtiden. Jag däremot har en annan syn på vad det kan bero på.

Förstelnad mansroll

Enligt min åsikt spelar den hämmande och förstelnade mansrollen roll. Medan kvinnorollen fortfarande utvecklas sitter männen kvar i gammalt tänkande och ser noga till att hålla andra män på plats. Men en viktig faktor gör mig ändå betänklig när det gäller kvinnorollen. Det är det idag rådande kroppsidealet. Det kan komma att förhindra att kvinnorollen fortsätter att utvecklas.

Jag ser det redan hända i kvinnors bloggar där utseende och mode dominerar. I varje fall i de mest lästa bloggarna. Medan männen fortsätter att dominera de politiska bloggarna. Återspeglas det här redan inom skönlitteraturen? Eller är jag helt fel ute?

Uppdatering:

Det är år 2021 när jag uppdaterar det här inlägget. Mycket har hänt på de sju år som gått sedan jag skrev det. Kvinnorna har tagit över stora delar av skönlitteraturen och kammar också hem allt fler litteraturpriser.

Skillnad på kvinnligt och manligt skrivande? Tyck till

Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar.

© Iréne S Räisänen

Läs också Tal eller skriftspråk i prosa?, Varför skriver allt fler poeter med stor bokstav? och Är det OK att skriva under pseudonym?

Fler debattinlägg

Skillnad på kvinnligt och manligt skrivande? är ett debattinlägg.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

2 svar på ”Skillnad på kvinnligt och manligt skrivande?”

  1. Jag tror det är mer rumsrent för kvinnor att skriva om sex än för män. Som kvinna är det mer legitimt att skriva djärva sexscener medan män får lite skäll och räknas som snuskhumrar. Vad tror ni därute?

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This