Hoppa till innehåll

Ska du skriva en självbiografi?

    Ska du skriva en självbiografi?

    Ska du skriva en självbiografi? Jag har i 15 år skrivit på en med arbetsnamnet ”Det ingen ville veta”. Eftersom svenska bokförlag inte gärna ger ut biografier av/om okända personer presenterar jag den som en självbiografisk roman eller autofiktion.

    Ingen bok om ditt liv är 100 procent sann

    Kanske ligger det också närmare sanningen. Varje ord i en biografi kan av skrivtekniska orsaker inte stämma helt med verkligheten. Ingen kan t.ex. återge samtal som förts för åratal sedan.

    Självbiografi

    Varje människa har en historia att berätta

    Många debutanter skriver självbiografiskt. Helt OK tycker jag. Varje människas liv är en historia värd att berätta.

    Om självbiografier

    Att skriva en bok om dig och ditt livi kan vara givande av flera anledningar:

    1. Bearbetning och reflektion: Det ger dig möjlighet att reflektera över ditt liv och förstå dina erfarenheter djupare. Genom att sätta ord på dina tankar och upplevelser kan du bearbeta känslor och händelser som har påverkat dig.
    2. Dela din historia: Du har en unik historia som kan vara inspirerande, lärorik eller tröstande för andra. Genom att dela dina erfarenheter kan du hjälpa människor som går igenom liknande saker eller ge en inblick i en värld som andra kanske inte känner till.
    3. Lämna ett arv: En sådan bok kan bli ett arv till framtida generationer, som dina barn eller barnbarn. Den kan bevara minnen och erfarenheter som annars skulle kunna gå förlorade och hjälpa dem att bättre förstå sina rötter och sin familjs historia.
    4. Kreativt uttryck: Att skriva kan vara en konstnärlig och terapeutisk process. Genom att forma dina erfarenheter till en berättelse får du en chans att uttrycka dig kreativt, vilket kan vara både givande och tillfredsställande.
    5. Personlig tillväxt: Självbiografiskt skrivande kan hjälpa dig att se hur du har utvecklats över tid. Genom att reflektera över dina val och utmaningar kan du få en bättre förståelse för dig själv, vilket kan bidra till personlig utveckling.

    Att skriva en självbiografi behöver inte vara för att bli publicerad eller för att få ett stort genomslag—det kan vara en personlig resa som i sig är värdefull.

    ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

    Ska du skriva en självbiografi? Tyck till.

    Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar.

    © Iréne S Räisänen

    Gör också övningarna

    Händer på tangentbord

    Skrivövningarna Skriv om dig själv och Skriv en självbiografisk dikt.

    Fler debattinlägg

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    6 kommentarer till “Ska du skriva en självbiografi?”

    1. I det manus jag skriver just nu blandar jag egna erfarenheter med fiktiva (det gör väl alla som skriver, förresten, mer eller mindre :-)?). Har fått för mig att min kan kallas autofiktion.

    2. Just nu befinner jag mig inte på en punkt i livet där jag har någon färdig historia att berätta, men jag använder förstås saker från mitt eget liv i fiktiva berättelser. Vilket ju alla gör, som Ethel påpekar. 🙂

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×