Hoppa till innehåll

Hur tunn eller tjock bör en bok vara?

    Hur tunn eller tjock bör en bok vara?

    Hur tunn eller tjock bör en bok vara? När jag redigerat min självbiografiska roman ”Det ingen vill veta” är den 189 sidor i Word. Själv trodde jag aldrig att jag skulle kunna skriva en längre berättelse än 5-6 sidor. Trotts det misstänker jag att den idag, när de flesta romaner är längre än 300 boksidor, räknas som kort.

    Innan de flesta författare började skriva på dator var det inte lika vanligt med tegelstenar till böcker i bokhandeln. Idag verkar det genomsnittliga antalet sidor i nya romaner ligga runt 300 istället för ca 200 som tidigare.

    Längden spelar roll

    Spelar det då längden alls någon roll? Egentligen borde den inte göra det. Ändå anser jag att den gör det i många fall. Självklart finns det undantag. Ofta är det romanförfattare som lyckas hålla intresset vid liv även när 300 sidor passeras. Kriminalromaner lyckas i allmänhet sämre med. Jag tycker att såväl Henning Mankell som Elisabeth Georg borde rensa ut ett stort antal sidor. Då skulle deras berättelse slippa trampa vatten lite för ofta.

    Innhållet bör styra längden

    Innehåll

    En som kommer undan med nästan hur långa och korta romaner som helt är den ständigt nobelprisaktuella Joyce Carol Oates. Hon låter nämligen innehållet styra. Gör inte alla författare det, kanske du tänker. Nja, det finns ett tänk inom förlagsvärlden att köparen och läsaren ska få valuta för pengarna.

    En tjock bok säljer bättre

    Ofta vill förlaget att en debutantbok bör vara runt det magiska 300-sträcket än närmare 200. Varför? Den säljer bättre då köparen vill få ut så mycket som möjligt för sina pengar.

    Tjock bok

    Min självbiografiska roman kommer troligen att ha strax under 200 sidor när den kommer ut. Själv är jag glatt överraskad över att den blev så lång. Jag är inte säker på att förlaget är lika entusiastisk.

    Hur tunn eller tjock bör en bok vara? Tyck till!

    Hur lång tycker du en roman ska vara? Spelar längden alls någon roll? Tycker du att det finns en gräns för hur lång eller kort en roman bör vara?

    Debatt

    Tyck gärna till i en kommentar till det här inlägget.

    © Iréne S Räisänen

    Debatt

    Debattinläggen Hur viktigt är genren?, Varför skriva anonymt?, Använder du AI när du skriver? och Behövs miljöbeskrivningar?

    Fler debattinlägg

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Hur tunn eller tjock bör en bok vara? är ett debattinlägg.

    6 kommentarer till “Hur tunn eller tjock bör en bok vara?”

    1. Det är en intressant fråga. Personligen tycker jag nog att innehållet ska styra längden, det verkar vara det mest logiska.

      Jag har läst många böcker både långa och korta som har lyckats uppehålla intresset hela vägen. Men även långa berättelser

      som i stycken har segat sig fram. En av mina favoritförfattare Mary Stewart (”Månspinnerskorna,” ”Min bror Michael” m.fl.

      böcker) hade den irriterande vanan att ibland stanna upp berättelsen när den var som mest spännande med att försjunka i

      naturbetraktelser som visserligen var vackra men kändes frustrerande just då för man ville ju veta ”hur det skulle gå”.

      Min känsla är att det är roligast att läsa berättelser som så att säga håller uppe ångan hela vägen oavsett längd så

      därför är innehållet det viktigaste inte antalet sidor.

    2. Berit: Du har helt rätt i att det är innehållet som ska styra. Trots det kan jag inte låta bli att undra varför allt fler böcker blir allt tjockare. Beror det på att datorn gör det lättare att skriva eller för att förlagen och läsarna vill ha längre böcker?

      1. Jag tror att det finns både ett ja och ett nej. Min bok odjuret av kaos är 164 sidor och fantasy inte råga på det. Jag önskar att jag personligen kunnat skriva mer. Men ibland måste man ge lite spelrum som du säger.

    3. Iréne: Jag håller med om att det är en intressant fråga. Kanske datorn har något med det att göra, den underlättar ju själva

      utskriften av texterna. Mycket möjligt att du har rätt i att kanske förlagen uppmuntrar publiceringen av tjockare böcker –

      de kostar väl mer i inköp också så rent krasst så tjänar man väl mer på försäljningen av dem.

    4. Jag har svårt att komma fram till något annat än det beror på innehållet. Jag har försökt att skriva om min roman för fjärde gången och ibland tycker jag att vissa element förändras varje gång jag behandlar dem på nytt. Man skall kunna komma till en balans där man får sagt det man vill men inte som vissa amerikanska författare för de vill uttrycka på tre sidor vad jag kan uttrycka på en halv.

    5. Några av de bästa böcker jag läst är tunna, max 160 sidor, en del under 100 sidor. Jag tycker det är en konst att skala av och få ett tätt innehåll och jag är själv väldigt förtjust i korta fragmentariska böcker. Eftersom jag dessutom läser sakta och noga så väljer jag bort alltför tjocka böcker för egen del. Som bibliotekarie kan jag ibland förvånas över hur böckerna sväller ut. Vissa författare upptar hela hyllplan med sin frodighet.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×