Hoppa till innehåll

Hur viktigt är genren?

Hur viktigt är genren?

Hur viktigt är genren? Med SkrivarSidans kursdeltagare diskuterar jag ofta vilken genrer en text passar in i. Jag tycker det är intressant, särskilt då förlagen gör allt för att placera texter i fack. Hur skulle de annars kunna bestämma sig för om ett manus är bra eller inte. Inte minst viktigt är ju hur de annars skulle sälja ut böckerna till läsarna. Marknadsföring är ju A och O inom förlagsbranschen.

Testa vilken genrer som passar din text

Själv låter jag mig aldrig styras av vilken typ av text det är när jag börjar skriva. Det är idén som styr. Och slutresultatet blir sällan vad det var vid resans början. Jag har skrivit om dikter till noveller. Dramer och långa prosatexter till dikter. En spännande och ofta överraskande process.

Hur viktigt är genren? Spelar den roll för dig? Din text?

Genrer

Vad tycker du? Spelar det någon roll för dig om det du skriver passar in som lyrik eller prosa? F/s eller thriller? Håller du dig inom dom givna mallarna eller skriver du bara och låter andra placera dina texter i fack? Vad spelar eventuellt val av genrer för roll för det slutliga resultatet? Ska vi strunta i genrer helt och hållet? Vad spelar genrer för roll för dig som läser?

Tycke till

Debatt

Det finns säkert fler frågor att ta upp angående det här. Gör det gärna i en kommentar.

© Iréne S Räisänen

Debatt

Debattinläggen Varför skriva anonymt?, Behövs miljöbeskrivningar? och Hur tunn eller tjock bör en bok vara?

Fler debattinlägg

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Hur viktigt är genren? är ett debattinlägg.

2 kommentarer till “Hur viktigt är genren?”

  1. Genren.
    Givetvis är själva genren nödvändig som informativ vägledare. En ständig sållning pågår då vi har valmöjligheter. Ändå känner jag mig kluven emellanåt till begreppet då detta kan begränsa möjligheter av innehåll som är vidare…mer svårklassificerat och då kan genren bli missvisande. Nåja…genrer som genrer sätt måste nog till. Men det gäller att ettiketera dem rätt i sammanhang….

    1. Visst är är genrer viktigt för att läsaren ska kunna hitta det den vill läsa. Det tråkiga är när bokhandeln inte kan avgöra vilken genrer en bok tillhör och därför inte vill ta in den. Eller ännu värre när ett förlag väljer att refusera ett bra manus för att det inte kan placerar i en genrer därmed inte går att marknadsföra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×