Hoppa till innehåll

Varför skriva anonymt?

    Varför skriva anonymt?

    Varför skriva anonymt? Många som börjar skriva vill vara anonyma. De flesta skrivarsajterna tillmötesgår det önskemålet men inte vi på SkrivarSidan. Jo, det händer att vi gör undantag när skribenten i fråga har en livssituation där hen förföljs eller har skyddad identitet. Men vanligen kräver vi att skribentens för- och efternamn skulle stå under varje text.

    Ta sitt skrivande på allvar

    Ett skäl till det är att det är en påtryckning att ta sitt skrivande på allvar om du står med namn under. Ett annat att det blir ett trevligare debattklimat om när man vet vem som skrivit vad.

    Anonyma bloggar

    Frågetecken i en manssilhuett

    Det finns många bloggar som är mer eller mindre anonyma. Jag tycker det minskar trovärdigheten, men jag kan i viss mån förstå att en del gör. Särskilt de som skriver självutlämnande både om sig själva, familjen, vänner och jobbet. Men det skulle ändå inte vara ett alternativ för mig. Skriver jag något jag inte kan stå för publicerar jag det inte.

    Står för det jag skriver trots dödshot

    Dödshot

    Jo, jag har fått en del otrevliga mail och ibland ringer någon i telefonen och tjatar om ”att såna som du inte borde få leva”. Särskilt efter att jag skrivit något som rör HBTQI-världen eller invandringen. Fast inga dödshot i världen kan stoppa mig från att skriva och låta publicera det jag vill. Det skulle vara att ge efter för de som inte gillar det jag skriver och står för.

    Sociala medier

    Sociala medier

    Tonen är ofta hård i dagens debatt, särskilt i sociala medier och i tidningarnas kommentarsfält. För att undvika det borde alla avkrävas för- och efternamn när de skriver en kommentar. Dessutom borde det framgå att IP-adressen är synlig och kan spåras. Alltid avskräcker det några från att ta till olagligheter som hets mot folkgrupp och liknande.

    Skriver du skönlitterärt finns det (nästan) inga ursäkter för att skriva under psedonym. Privata texter hör inte hemma inom genren och kritik är något du måste lära dig att inte ta personligt.

    Varför skriva anonymt? Vad tycker du?

    Debatt

    Varför skriva anonymt? Skriv vad du tycker i en kommentar.

    © Iréne S Räisänen

    Läs också

    Skrivtipsen Ta och ge kritik, Att kunna ta kritik på rätt sätt och Hur viktigt är genren?

    Fler debattinlägg

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Varför skriva anonymt? är ett debattinlägg.

    6 kommentarer till “Varför skriva anonymt?”

    1. Jag tycker att det är en självklarhet att skriva under med sitt namn, även om jag också kan förstå att det finns situationer där någon vill vara anonym. Risken med anonymiteten som jag ser det, är att det kanske blir alltför lätt att uttrycka skarpare åsikter än vad man egentligen kan/vill stå för.

    2. Jag håller med om att det är trevligare när den som skriver en text gör det under sitt eget namn.
      Däremot kan jag tycka att det kan finnas anledning att publicera något under författarpseudonym
      ibland, särskilt om den som skriver känner sig vara i en utsatt situation. T.ex. att missförstånd
      eller skvaller gör att man kan känna sig förföljd.

      En författarpseudonym är ju en identitet i sig om en författare blir känd med tiden.

    3. Jag håller med när det gäller kommentarsfält och tycker att det enbart har varit positivt att medlemmarna på Skrivarsidan skriver under sina egna namn. Som regel tror jag att det är bra att skriva under sitt rätta namn, men jag tänker att det kan finnas många anledningar till att skriva anonymt/under pseudonym.

      Går vi tillbaka i tiden skrev kvinnor ofta under manlig pseudonym för att andra skulle ta det de skrev på allvar, inte för att de själva inte gjorde det. Man kan också känna starkt av en eller annan anledning att man inte vill ha så mycket uppmärksamhet kring sin person, men det behöver inte betyda att man inte tar sitt skrivande på allvar eller inte står för det. Den som skriver kan ju lätt hamna i fokus istället för texten och en gigantisk bildbyline behöver inte tyda på att man är mer seriös. Sedan är nätet fullt av fega troll och att sätta ut namnet kan definitivt vara ett sätt att få bukt med dem.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×