Skriv en ljudbok är ett skrivtips till dig som vill ge dig in på den hetaste delen av bokmarknaden. Intresset för böcker att lyssna på bara ökar och ökar. De stora förlagen har länge gett ut sina böcker som pappersbok, ljudbok och e-bok. De mellanstora och små förlagen gör allt de kan för att komma igång och ikapp.
De allra flesta förlag låter skådespelare läsa in deras böcker och hoppas på det bästa. För det borde ju fungera att läsa in vilken bok som helst. Eller hur? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Vissa genrer som till exempel feelgood, deckare och gärna hela serier gör sig bättre som ljudbok. Samtidigt har abonnemangen på tjänster som Storytel och BookBeat så låg kostnad att lyssnaren gärna testar nytt. Vilket innebär att debutanter kan ha en liten fördel.
Håll dig till den genrer du valt
Vad ska du då tänka på när du vill skriva en bok som du vill ska bli lyssnad på? Först och främst att du håller dig till genren och inte gör några som helst avsteg från den. Lyssnaren vill veta vad den får.
Skriv en rak berättelse
Lyssnaren kan inte spola tillbaka eller hoppa bak- eller fram hur som helst. Därför bör din berättelse vara rakt och kronologiskt berättat. Du bör också undvika hopp i tiden och skifte av berättarperspektiv. I pappers böcker är tredje person populär men i ljudböcker passar första person, jagformen bäst.
Mycket dialog
Böcker skrivna för att lyssna på liksom film är oftast dialogbaserat. Låt replikerna ta plats och i scener. Tänk film helt enkel. Skriver du bra dialog är ljudböcker liksom film är oftast dialogbaserat. Låt replikerna ta stor plats i din berättelse. Tänk film helt enkel. Skriver du bra dialog är ljudböcker något för dig. En duktig inläsare kan dessutom lyfta dialogen ytterligare.
Avskalat och komprimerat är ljusbokens signum.
När du skriver en ljudbok bör du tänka på, lathund:
- Hålla dig till saken och undvik utvikningar.
- Ha en tydlig framåtrörelse.
- Tillbakablickar och minnen passar inte i ljudböcker.
- Ha få karaktärer/personer.
- Dina karaktärer inte bör ha för lika namn.
- Adjektiv bör du ha så få som möjligt.
- Meningarna bör vara korta.
- Beskrivningarna ska vara korta och så få som möjligt.
Kortare än en pappersbok
Om du enbart skriver med tanke på ljudboksmarknaden ska du skriva kort. Lyssnaren vill gärna bli klar med boken så snabbt som möjligt. Sikta gärna på en timmes lyssnande vilket är cirka 50 000 tecken. Så lång kan en följetong vara och det är en genre som allt fler ljudboksförlag satsar på.
Tips: Läs din text högt för dig själv så hör du hur den kommer att låta inläst. Du hör syftningsfel, upprepningar, klumpiga formuleringar och känner rytmen. Själv brukar jag spela in och lyssna.
Ljudboksförfattare sökes
Boktjänster som Storytel och BookBeat satsar på författare som skriver böcker som passar i deras utbud. De har ibland skrivartävlingar för att hitta nya talanger. På deras hemsidor kan du hitta mer information.
Skriv en ljudbok och du är en vinnare
Marknaden för digitala böcker är het. Den håller på att gå om pappersboken och förlagen kommer att ge ut böcker bara som ljudbok. Ja, i Ljudboksmarknaden är som skrivet het. Ljudboken håller på att gå om pappersboken och förlagen kommer att ge ut böcker bara som ljudbok. Ja, i varje fall till e-boken kommer att slå igenom på allvar här i Sverige.
Känner du att ljudboken passar dig, tveka inte att ge dig in i den genren. Att skriva något som ligger rätt i tiden är sällan fel.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Bokblogginläggen Avdelning Q och Ingen mellanmjölk på Onuj.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.