Avdelning Q

Avdelning Q. Jussi Adler-Olsen har skrivit sex böcker om Avdelning Q där kriminalinspektör Carl Mörk leder arbetet med sk. cold cases, fall som lämnats olösta och som fått många år på nacken.

Carl Mörk anses som skicklig, men besvärlig att ha att göra med. Hans chef hoppas på att kunna stoppa undan honom nere i källaren och samtidigt roffa åt sig merparten av de budgeterande miljonerna. Carl Mörk får en assistent, Hafez el-Assad, kort och gott kallad Assad, som är entusiastisk och enerverande. Assistenten lyckas bli delaktig i polisarbetet trots att han inte har behörighet. Assad har inte full koll på det danska språket. Dialogerna mellan honom och Carl Mörk bjuder på många underhållande språkförbistringar för att inte tala om alla talesätt som inkluderar kameler …

Rose Knudsen

Krockade bilar

I den andra boken kommer Rose Knudsen in i handlingen. En ung kvinna som inte lyckades ta polisexamen eftersom hon kvaddade ett flertal bilar under uppkörningen. Hon har en röst som, enligt Carl Mörk, kan skära genom betong. Dessutom är hon oerhört klipsk och som inte tar skit från någon. Det verkar omöjligt att få sista ordet i en diskussion med Rose. Hon blir en utmaning för herr Mörk.

Bästa kriminalromanerna på många år

Böckerna i serien har titlarna ”Kvinnan i rummet”, ”Fasanjägarna”, ”Flaskpost från P”, ”Journal 64”, ”Marcoeffekten” och ”Den gränslöse”. Jag har lyssnat på alla minst två gånger. Även den sista som kom som ljudbok för en knapp månad sedan. De är de bästa kriminalromanerna på många år.

Mycket humor, självdistans och mänsklighet

Humor

Det jag uppskattar mest är att de innehåller förhållandevis litet våld och action och inga utdragna, detaljerade sexscener. Carl Mörk svär förfärligt mycket, men det kan jag stå ut med för det är inga könsord. Det är inga hårdkokta attityder eller stereotyper utan mycket humor, självdistans och mänsklighet.

Välskrivet om Avdelning Q

Bra skrivet

Carl Mörk, Assad och Rose blir sakta men säkert ett väloljat, sammansvetsat team som kompletterar varandra. De blir fästa vid varandra och Jussi Adler-Olsen beskriver det utan bombastiska känsloyttringar. Det är enkelt att fläska på med superlativer medan det är betydligt svårare att göra tvärtom. Det är något jag beundrar och strävar efter när jag själv skriver.

Det är Stefan Sauk som har läst in alla sex böckerna och han är makalös. De tre huvudpersonerna har alla fått sin egen karakteristiska röst och han ger dialogerna mycket värme och liv. Adler-Olsen & Sauk är en oslagbar kombination och jag längtar redan efter nästa bok!

© Ewa Sundbäck
www.ewasundback.se

Bokblogg

Bokblogginläggen Skriv en ljudbok,  Ringens gåta och Tjockare än vatten.

Mer i bokbloggen

Avdelning Q är ett inlägg i bokbloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×