Skriv en ljudbok

Skriv en ljudbok är ett skrivtips till dig som vill ge dig in på den hetaste delen av bokmarknaden. Intresset för ljudböcker bara ökar och ökar. De stora förlagen har länge gett ut sina böcker som pappersbok, ljudbok och e-bok. De mellanstora och små förlagen gör allt de kan för att komma igång och ikapp.

De allra flesta förlag låter skådespelare läsa in deras böcker och hoppas på det bästa. För det borde ju fungera att läsa in vilken bok som helst. Eller hur? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Vissa genrer som till exempel feelgooddeckare och gärna hela serier gör sig bättre som ljudbok. Samtidigt har abonnemangen på tjänster som Storytel och BookBeat så låg kostnad att lyssnaren gärna testar nytt. Vilket innebär att debutanter kan ha en liten fördel.

Håll dig till den genrer du valt

Gla smiles, krossat hjärta, en pistol och filmklappa

Vad ska du då tänka på när du vill skriva en ljudbok? Först och främst att du håller dig till genren och inte gör några som helst avsteg från den. Lyssnaren vill veta vad den får.

Skriv en rak berättelse

Lyssnaren kan inte spola tillbaka eller hoppa bak- eller fram hur som helst. Därför bör din berättelse vara rakt och kronologiskt berättat. Du bör också undvika hopp i tiden och skifte av berättarperspektiv. I pappers böcker är tredje person populär men i ljudböcker passar första person, jagformen bäst. 

Mycket dialog

Två kvinnor och två pratbubblor

Ljudböcker liksom film är oftast dialogbaserat. Låt replikerna ta plats och i scener. Tänk film helt enkel. Skriver du bra dialog är Ljudböcker liksom film är oftast dialogbaserat. Låt replikerna ta stor plats i din berättelse. Tänk film helt enkel. Skriver du bra dialog är ljudböcker något för dig. En duktig inläsare kan dessutom lyfta dialogen ytterligare.

Avskalat och komprimerat är ljusbokens signum.

När du skriver en ljudbok bör du tänka på, lathund:

Hundansikte
  • Hålla dig till saken och undvik utvikningar.
  • Ha en tydlig framåtrörelse.
  • Tillbakablickar och minnen passar inte i ljudböcker.
  • Ha få karaktärer/personer.
  • Dina karaktärer inte bör ha för lika namn.
  • Adjektiv bör du ha så få som möjligt.
  • Meningarna bör vara korta.
  • Beskrivningarna ska vara korta och så få som möjligt.

En ljudbok är kortare än en pappersbok.

Om du enbart skriver med tanke på ljudboksmarknaden ska du skriva kort. Lyssnaren vill gärna bli klar med boken så snabbt som möjligt. Sikta gärna på en timmes lyssnande vilket är cirka 50 000 tecken. Så lång kan en följetong vara och det är en genre som allt fler ljudboksförlag satsar på.

Tips

Tips: Läs din text högt för dig själv så hör du hur den kommer att låta inläst. Du hör syftningsfel, upprepningar, klumpiga formuleringar och känner rytmen. Själv brukar jag spela in och lyssna.

Ljudboksförfattare sökes

Boktjänster som Storytel och BookBeat satsar på författare som skriver bara ljudböcker. De har ibland skrivartävlingar för att hitta nya talanger. På deras hemsidor kan du hitta mer information.

Skriv en ljudbok och du är en vinnare

Bok med en not och ljudvåg

Ljudboksmarknaden är het. Den håller på att gå om pappersboken och förlagen kommer att ge ut böcker bara som ljudbok. Ja, i Ljudboksmarknaden är som skrivet het. Ljudboken håller på att gå om pappersboken och förlagen kommer att ge ut böcker bara som ljudbok. Ja, i varje fall till e-boken kommer att slå igenom på allvar här i Sverige. Känner du att ljudboken passar dig, tveka inte att ge dig in i den genren. Att skriva något som ligger rätt i tiden är sällan fel.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Bokblogginläggen Avdelning Q och Ingen mellanmjölk på Onuj.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en ljudbok är ett skrivtips.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×