Dialog utan anföringstecken är en skrivövning där du ska öva på att skriva om ett möte mellan Jesus och Djävulen utan att använda citattecken eller talstreck så kallat repliktecken och pratminus.
Varför? Jo, du tvingas få fram vem som säger vad genom det som sägs och hur personerna agerar.

Innehåll
Se min video ”Dialog – exempel och övning”
AI om dialog och anföringstecken

En form av skrivet samtal mellan två eller flera karaktärer. Det används ofta inom skönlitteratur och andra former av skriftlig konst för att låta läsaren eller publiken engagera sig i karaktärerna och för att framställa berättelsen på ett dynamiskt sätt. Här är några grundläggande principer och tips :
- Naturligt språk: Försök att efterlikna det sätt på vilket människor normalt samtalar. Använd vanliga uttryck, slang och variation i tonfall för att göra samtalen mer autentisk.
- Avsnitt: Dela upp samtalen i korta avsnitt för att undvika att texten blir överväldigande och lättläst.
- Karaktärsröster: Se till att varje karaktär har sin egen unika röst. Det kan vara genom deras val av ord, tonfall, tempo eller dialekt. Det hjälper dina läsare att skilja karaktärerna åt.
- Visa, inte berätta: Dialog kan användas för att visa känslor, relationer och händelser istället för att explicit berätta om dem. Låt dina läsare dra egna slutsatser genom karaktärernas ord och handlingar.
- Undvik överdriven exposition: Försök att undvika att överdrivet använda samtal mellan karaktärerna för att leverera information till läsaren. Låt istället information avslöjas genom samtal på ett naturligt sätt.
- Konflikt och spänning: Samtalen blir oftast mer intressanta när det finns konflikt, spänning eller motsättningar mellan karaktärerna. Det kan hjälpa till att driva berättelsen framåt och hålla kvar dina läsares intresse.
- Använd pauser och tystnad: Lägg till pauser och tystnad i dialogen för att efterlikna naturliga samtal. Det ger läsarna tid att smälta informationen och kan lägga till spänning eller dramatik.
- Ändra tempot: Variation i tempo kan göra samtalen mer intressant. Snabba utbyten kan skapa intensitet, medan långsamma konversationer kan ge djupare insikt i karaktärernas tankar och känslor.
Om anföringstecken

Anföringstecken, ofta kallade citattecken, används i text för att markera att något är ett citat, en direkt återgivning av någons ord, eller en särskild fras som behöver lyftas fram. I svenskan är de vanligaste typerna av anföringstecken:
- ”dubbla citationstecken”
- ’enkla citationstecken’
Exempel:
- Direkt citat:
Han sa: ”Det är en vacker dag idag.” - Framhävning av ett ord eller uttryck:
Det var verkligen en ”unik” lösning.
Användning:
- Vid direkt tal eller citat:
- Exempel: Lisa frågade: ”Har du sett min bok?”
- För att markera ironi eller särskild betydelse:
- Exempel: Han var en ”expert” på att undvika jobb.
- Vid återgivning av titlar på verk:
- Exempel: Jag läste ”Brott och straff” i helgen.
Skillnader mellan språk:
- I engelska används ofta enkla citattecken för citat inom citat, t.ex. “He said, ‘I’ll go now.’”. På svenska används vanligen samma typ av citattecken för båda nivåerna, men det är viktigt att vara tydlig i sammanhanget.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Dialog utan anföringstecken, övning:

En dialog bör inte innehålla repliker som staplas på varandra. Personerna ska också reagera på det som sägs och samtidigt agera på ett sätt som för handlingen framåt. Högst 2 200 tecken inklusive mellanslag.
Dela med dig

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det långt räcker det med ett utdrag.
© Iréne S Räisänen
Läs också

Skrivtipsen Dialog, 5 tips för att skriva bättre dialog, Pratminus eller citattecken? och gör övningen Tjuvlyssna och skriv dialog.

WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.
Lämna ett svar