Hoppa till innehåll

Skriv om det du känner till

  Skriv om det du känner till

  Skriv om det du känner till är ett skrivtips. Lättar sagt än gjort, eller? Gräv där du står är ett välbekant råd till oss som skriver. Antingen bär du redan på en eller flera berättelser inom dig eller så finns de i din närhet.

  Det betyder inte att det du skriver behöver vara självbiografiskt. Nej, låt påhittade personer få ikläda sig dina tankar och känslor så kallad autofiktion.

  Familjehemligheter är stoft till berättelser

  I många familjer finns en hemlighet som det verkar finnas en tyst överenskommelse att det inte ska pratas om. Du kanske själv bär på en? En galen släkting, en familjemedlem som inte längre finns, en faster som suttit i fängelse, en farbror som satt på mentalsjukhus innan han tog livet av sig eller en släkting som visar sig vara adopterar osv.

  Gammal bok med fjäderpenna

  Prata med de äldre i din släkt, luska och locka för att få dem att berätta. Leta i gamla dagböcker, dina egna och andras som du ärvt, och bland papper på vindar och i källare.

  Dramatisera din berättelse

  När du hittat din berättelse ska den dramatiseras, det vill säga. hen ställs inför hinder/konflikter som gör det ovisst för läsaren om hen ska kunna lösa problemet eller nå sitt mål.

  Våga välja bort

  Papper och papperskorg

  Välj bort det som inte är intressant för andra att läsa. Det är inte lätt om det handlar om ditt eget liv eller någon av dina nära och kära. Men det måste göras för att det ska bli en bra berättelse. Var hård mot dig själv när du sovrar bland allt insamlat material!

  Skriv om det du känner till kan räcka hela livet

  Om du samlar ihop de berättelser som finns inom dig och i din närhet har du förmodligen stoft som kommer att räcka hela din skrivande karriär.

  SkrivarSidan behöver ditt stöd

  Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
  Swishar till 123 540 62 85
  Bankgironr 743-0804
  Via Paypal till irene@poeten.se
  Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Debattinlägget Ska du skriva en självbiografi? och gör övningarna Skriv om dig själv, Skriv brev till ditt framtida jag och Skriv en självbiografisk dikt.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Skriv om det du känner till är ett skrivtips.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  2 kommentarer till “Skriv om det du känner till”

  1. Det verkar naturligt att skriva om det man kan. Ett sådant material är möjligt att planera.
   Ändå är jag kluven.
   Jag kan ju vilja göra en utredning av ett ämne. Då känner jag det först när jag skrivit om det.

  SkrivarSidan
  ×