Hoppa till innehåll

Skriv om dig själv

  Skriv om dig själv i tredje person

  Skriv om dig själv i tredje personer en skrivövning där du får träna på att skriva autofiktion dvs. blanda fakta och fiktion.

  Skriv om dig själv, övning:

  När vi skriver blandar vi minnen, iakttagelser, sanningar och lögn. Du ska använda alla fyra när du beskriver dig själv tre gånger. Den första ska vara positiv, den andra negativt och i den tredje blandar du från de två första. Högst 100 ord per beskrivning.

  AI om minnet

  Minnet är en fascinerande kognitiv process som tillåter människor och andra organismer att lagra, bearbeta och återkalla information. Det är en komplex funktion som involverar olika delar av hjärnan och kan delas in i flera olika typer och stadier.

  1. Sensoriskt minne: Det sensoriska minnet tar emot och lagrar information från dina sinnen under en mycket kort tid, vanligtvis bara några sekunder. Detta minne tillåter dig att uppfatta världen omkring oss i realtid.
  2. Arbetsminne: Arbetsminnet, även känt som korttidsminnet, håller information tillgänglig för omedelbar användning. Detta är det minne du använder när du aktivt tänker på eller manipulerar information. Arbetsminnet är begränsat till en viss kapacitet och varaktighet, vanligtvis några sekunder till några minuter.
  3. Långtidsminne: Långtidsminnet är där information lagras för en längre tid, från några minuter till hela livet. Detta minne kan delas in i två huvudkategorier:
  • Explicit (deklarativt) minne: Detta minne omfattar information som kan medvetet återkallas och uttryckas med ord. Det delas vanligtvis upp i episodiskt minne (personliga erfarenheter och händelser) och semantiskt minne (fakta och kunskap).
  • Implicit (icke-deklarativt) minne: Implicit minne innehåller information som lagras omedvetet och är svårare att uttrycka med ord. Det inkluderar procedurminne (motoriska färdigheter och vanor), prismatiskt minne (förvärvade färdigheter) och känslomässigt minne (känslomässiga reaktioner och associationer).

  Minnet är inte en statisk funktion utan kan förbättras genom träning och övning, och det påverkas av en mängd olika faktorer, inklusive ålder, hälsa och livserfarenhet. Det är också viktigt att förstå att minnet inte alltid är helt tillförlitligt och kan vara föremål för förvrängningar och glömska.

  ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

  Dela med dig

  Dela

  Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Krönikan Skriva självbiografiskt är också fiktion och gör övningen Skriv 100 ord om bilden ”Vår”Gestalta en person genom innehållet i bokhyllanDikta till bilden ovanförGestalta gatan på bilden och Skriv dialog till bilden.

  Fler skrivövningar

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  8 kommentarer till “Skriv om dig själv”

  1. Hennes skratt hörs högt över hustaken och smittar av sig. Till och med fickmåsarna på sommarhimlen flaxar runt skrattandes. Hon är rolig, hon, och missar aldrig ett tillfälle att skratta när ett sådant tillfälle ges.

   Men att komma i tid, det kan inte hon. Möjligtvis kommer hon på minuten, springandes, andfått och svettig. Tidsoptimist, säger hon själv, sen tänker den som väntar.

   Det blir aldrig tråkigt med henne, för hon ser det positiva i allt. Hon har tid att lyssna, och kan lätta till stämningen med lite skoj. Tråkig nog måste man vänta på henne och hennes snart är längre än andras. En tidsoptimist, säger hon…

  2. Det är verkligen en härlig människa. En gång hade hon en kort röd klänning på sig. Den framhöll hennes ben perfekt där hon kom gående. Hennes hår är grått, det ser nästan blont ut i solen. Hon ler mycket den här kvinnan och hon har ofta något vänligt att säga.

   Hon skäms inte alls, gamla människan, klä sig i skrikigt rött, hon bör ju vara närmre de 70. Dessutom visar hon benen för mycket. Det ser vulgärt ut. Klänningen har hon väl hittat på någon loppis eller på rea. Snål, det är vad hon är den där knepiga kärringen.

   Hon ser så glad och ung ut i sin klänning, färgen lyser upp hennes ansikte, man skulle då inte tro att hon är över 60. Den var kanske lite väl kort, den där klänningen om man skall vara petig, men det är inget fel att framhäva sin ben, hennes är dessutom slanka och långa.

  SkrivarSidan
  ×