Hoppa till innehåll

Så får du ordning på ditt material

Så får du ordning på ditt material

Så får du ordning på ditt material när du ska sätta ihop ditt manus. Har du skrivit ner din berättelse och har ett första utkast? Har du skrivit under en längre tid och ska välja ut vad som ska vara med? Svar du ja på något av de här frågorna eller båda då kan du ha nytta av det här skrivtipset. Tänk på att välja bort också betyder att du väljer att ha kvar och att den här processen måste få ta tid.

Skriv utkastet om du inte redan gjort det

Tips
  1. När du skriver ditt utkast till en berättelse är det viktigt att du skriver ner allt som kommer till dig utan att försöka sortera. Det viktigaste är att du får ner själva stommen till berättelsen.
  2. Nästa steg att försöka få ordningen i det du skrivit. Det kan du göra genom att besvara följande frågor: Vilket är temat för det du skrivit? Finns det en röd tråd? Finns det en eller flera konflikter?
  3. Har du flera teman och röda trådar, välj det du brinner mest för.
  4. När du har ditt tema, en röd tråd och en huvudkonflikt ska du välja bort det du skrivit som inte handlar om dessa. Var hård mot din text och ta bort allt som inte hör dit och spara det i en slaskmapp. Kanske passar de i kommande texter.
  5. Troligen kan du behöva skriva till en del här och där för att din berättelse ska bli komplett och du kan börja redigera.

Skrivit utan tema, röd tråd eller konflikter?

Lampa i en pratbubbla
  • Har du skrivit under en längre tid utan egentligt mål kan det betyda att du ska leta efter det i texten som ska bli din berättelse.
  • Leta efter ett tema, en röd tråd och konflikter. Har du flera teman och röda trådar, välj det du brinner mest för.
  • Gör steg 4 och 5 i Skriv utkastet om du inte redan gjort det.

Så får du ordning på ditt material, tips på app:

Tips

Har du svårt att få en överblick över allt material du har? Scrivener ett utmärkt program att ta hjälp av. Där kan du flytta och ta bort hur du vill utan att något försvinner för alltid. För Mac finns också Ylysses som jag själv använder och rekommenderar

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Romanens struktur och Research är viktigt och roligt.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Så får du ordning på ditt material är ett skrivtips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×