Podcast om litteratur

Podcast om litteratur är ett skrivtips där jag tipsar om poddar jag själv lyssnar eller Podcast om litteratur är ett skrivtips där jag tipsar om poddar jag själv lyssnar eller lyssnat på. Några podcast tar upp böcker inom en viss genre medan andra väljer en eller flera böcker de gillar. En del av poddarna jag tar upp är gjorda av enskilda entusiaster, andra är förlags- eller drivna av redaktioner Några gör inte längre nya avsnitt medan andra producerar nytt mer eller mindre regelbundet.

Arbetarlitteratur

Det finns många nischade poddar som tar upp en genre eller olika teman inom litteratur. Arbetarlitteratur är en podcast som jag upptäckte förra året och nu lyssnat igenom varje avsnitt. En informativ podd jag varmt rekommenderar.

Bladen brinner

Bladen brinner är en podd som inte längre är aktiv. Alla avsnitten är fortfarande tillgängliga och är du intresserad av inte direkt dagsaktuell litteratur för barn och ungdom kan den vara något för dig.

Lyssna på recensioner av böcker och hur läsare uppfattar och resonerar runt en bok kan vara lärorikt för dig som skriver.

Bokbanditerna

Bokbanditerna, som är en oberoende podcast, recenserar Tom och Nisse en bok per avsnitt. Killarna ä proffsiga och ofta egna åsikter som inte alltid följer vad alla andra tycker. Ibland intervjuar de också författaren bakom boken. Tyvärr verkar avsnitten komma allt mer sällan.

Dagens dikt

Men Dagens dikt är väl inte en podd, kanske du invänder. Det har rätt i men jag tycker programmet fungerar utmärkt som en podd. Så här står det i programförklaringen: ”Författare och skådespelare läser poesi från nu och då, när och fjärran.” Avsnitten är lika korta eller långa som en dikt. Tycker du om poesi har du här ett stort arkiv att ta dig igenom.

Författarscenen

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har Internationell författarscen, Klassikersalongen och På djupet. Alla dessa möten med författare från hela världen är en podd som heter Författarscenen. Här finns också ett stort arkiv att dyka ner i.

Kolla igenom arkiven hos de olika poddarna och lyssna på det du tycker verkar intressant. Alla teman eller böcker kanske inte intresserar dig lika mycket.

Vad vi pratar om när vi pratar om böcker

I podcasten Vad vi pratar om när vi pratar om böcker får du massor av boktips. Här finns högt och lågt om allt som rör böcker och författare. De som står bakom podden är författarna Anna Bågstam, Alex Haridi, Jenny Jacobsson och Peo Bengtsson tillsammans med bokälskarna Pernilla Wellrath, Rasmus Klamas och Daniel Svärd.

Varma och underhållande samtal som jag verkligen rekommenderar. Finns också på YouTube.

Bibliotekspodden

Två bibliotekarier, Elisabeth Skog och Jeanette Malm, på Stadsbiblioteket i Halmstad poddar om litteraturen, läsningen och livet. Ibland har de också gäster. Det finns flera bibliotek runt om i landet som gör podcast, Bibliotekspodden en av de populäraste.

Lära från lärda

Sveriges största podcast om fackböcker är Lära från livet. Varje avsnitt handlar om en ny fackbok vars författare intervjuas av Fredrik Hillerborg. En podd som verkligen inspirerar!

Nischade podcast finns det för de flesta genrer. Missa inte de små poddarna med få lyssnare. De kan många gånger vara bättre än de stora populära som ofta tar upp lite om mycket.

En förbannad podd

Kattis och Fia är två förbannade och statliga tjänstemänniskor som läser böcker med genusglasögonen på. De pratar om böcker, läsning, litteratur i stort, populärt och udda och om vuxen- ungdoms- och barnböcker. En förbannad podd är underhållande samtidigt som den pekar på skillnaderna mellan kvinnligt och manligt.

Podcast om litteratur är många

Det finns hur många som helst poddar om litteratur. Min egen, Poetpodden, är också en av dem. Där berättar jag ofta poesiböcker och författarna bakom dem. Dessutom gästas min podd ofta av poeter som berättar om sina diktsamlingar. Uppdatering: Poetpodden har tagit en lång paus, kanske för alltid. Alla avsnitt går fortfarande att lyssna på.

Ge dig ut, lyssna och hitta din egen favorit bland podcast om literaratur.

© Iréne S Räisänen

Läs också Podcast för dig som skriver och Lyssna på poddar om skrivandet.

Fler skrivtips

Podcast om litteratur ÄR Ett skrivtips.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This