Hoppa till innehåll

Lyssna på poddar om skrivandet

  Lyssna på poddar om skrivandet

  Lyssna på poddar om skrivandet är ett skrivtips för dig som vill lära dig mer om allt som rör skrivandets hantverk. För dig som aldrig lyssnat på en podd eller som är van lyssnar. Jag kommer att gå igenom hur du kan lyssna, presumera på poddar och hur du hittar poddar. Dessutom tipsar jag dig om mina egna favoriter bland skrivarpoddar.

  Vad är en podcast?

  En podcast, den svenska termen är poddradio, är en ljudfil som du kan prenumerera på genom ett RSS-flöde. Ja, det är den tekniska definitionen i sammanfattning. Många poddare har ett specialområde som de älskar att prata om. Andra gör intervjuer med personer de bjuder in. En del poddare gör båda delarna. Vanligt är att två eller fler personer gör en podd tillsammans.

  Så lyssnar du på en podd

  Kinna med öronlurar

  Att lyssna på en podd är lätt. Har du en mobiltelefon kan du ladda ner appar som t.ex. Acast (PC och Mac), Overcast (Mac) eller SoundCloud (PC och Mac).

  Har du en iPhone finns appen Podcast.

  De flesta poddare har också en blogg eller hemsida där du kan lyssna på poddavsnitten.

  Prenumerera för att få uppdateringar

  I mobilapparna och surfplattor kan du prenumerera på de poddar du vill följa. Lyssnar du via datorn kan du prenumerera på RSS-flöden direkt i din webbläsare. Vissa webbläsare kan behöva plugin för ändamålet.

  Genom att prenumerera på en podd får du veta när ett nytt poddavsnitt finns tillgängligt.

  Poetpodden

  Poetpodden

  Jag fick upp ögonen för podcast när jag bestämde mig för att tala in mina dikter och lägga upp dem i min blogg. Det kändes som att jag också ville berätta om hur dikterna kommit till och annat som kan intressera mina lyssnare. Då började jag söka på nätet och bestämde mig för att slå två flugor i en smäll.

  Eftersom det är svårt att nå ut med poesi i allmänhet ville jag bjuda in andra poeter att läsa egna dikter. Jag driver diktkurser och därför ville jag också bjuda på skrivövningar och skrivtips.

  När vi publicerade vinnarna i dikttävlingen i oktober 2015 kändes det självklart att intervjua vinnaren i Poetpodden. Efter det har jag intervjuat poeter, förläggare och andra vad jag hoppas är intressanta personer för poddens lyssnare. Uppdatering: Jag har tagit ett uppehåll i Poetpodden som kan vara för evigt. Men alla avsnittet finns kvar att lyssna på.

  Poddar om skrivandet som jag lyssnar/lyssnat på:

  Poddar

  Skriv en bestseller (eller en annan bok)

  Skrivarpodden

  Skrivradio

  Debutera eller dö

  Arbetarlittertur

  Skrivlivet

  Läsglädje

  Peppe möter

  Författarpodden

  Writing Exuces

  Helping writers become Authors

  Delar med sig av sin erfarenhet i poddarna

  Roddare

  De här poddarna är en blandning av författare eller blivande författare som pratar om sina erfarenheter, poddar med skrivtips och poddar med intervjuer med författare, förläggare, redaktörer, lektörer och andra som intresserar oss som skriver.

  Lyssna på poddar om skrivandet är ett skrivtips för dig som vill utveckla ditt skrivande till en ny nivå. Är du nybörjare får du många tips om hur du ska komma igång

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Skrivtipsen Podcast för dig som skriver, Podcast om litteratur och Fredrik Backman ger tips till blivande författare.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Lyssna på poddar om skrivandet är ett skrivtips.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  4 kommentarer till “Lyssna på poddar om skrivandet”

  1. Tack för tipsen. Min blogg berör delvis podcasts som jag varit storkonsument av i åratal. Att det aldrig slagit mig att det finns bloggar om skrivande. Nästan pinsamt ju..

  SkrivarSidan
  ×