Lyssna på poddar om skrivandet

Lyssna på poddar om skrivandet, är ett skrivtips för dig som vill lära dig mer om allt som rör skrivandets hantverk. För dig som aldrig lyssnat på en podd eller som är van lyssnar. Jag kommer att gå igenom hur du kan lyssna, presumera på poddar och hur du hittar poddar. Dessutom tipsar jag dig om mina egna favoriter bland skrivarpoddar.

Vad är en podcast?

En podcast, den svenska termen är poddradio, är en ljudfil som du kan prenumerera på genom ett RSS-flöde. Ja, det är den tekniska definitionen i sammanfattning. Många poddare har ett specialområde som de älskar att prata om. Andra gör intervjuer med personer de bjuder in. En del poddare gör båda delarna. Vanligt är att två eller fler personer gör en podd tillsammans.

Så lyssnar du på en podd

Att lyssna på en podd är lätt. Har du en mobiltelefon kan du ladda ner appar som t.ex. Acast (PC och Mac), Overcast (Mac) eller SoundCloud (PC och Mac).

Har du en iPhone finns appen Podcast.

De flesta poddare har också en blogg eller hemsida där du kan lyssna på poddavsnitten.

Prenumerera för att få uppdateringar

I mobilapparna och surfplattor kan du prenumerera på de poddar du vill följa. Lyssnar du via datorn kan du prenumerera på RSS-flöden med hjälp av program för detta som t.ex. Reeder. Du kan också göra det direkt i din webbläsare. I vissa kan du behöva särskilda tillägg.

Genom att prenumerera på en podd får du veta när ett nytt poddavsnitt finns tillgängligt.

Poetpodden

Jag fick upp ögonen för podcast när jag bestämde mig för att tala in mina dikter och lägga upp dem i min blogg. Det kändes som att jag också ville berätta om hur dikterna kommit till och annat som kan intressera mina lyssnare. Då började jag söka på nätet och bestämde mig för att slå två flugor i en smäll.

Eftersom det är svårt att nå ut med poesi i allmänhet ville jag bjuda in andra poeter att läsa egna dikter. Jag driver diktkurser och därför ville jag också bjuda på skrivövningar och skrivtips.

När vi publicerade vinnarna i dikttävlingen i oktober 2015 kändes det självklart att intervjua vinnaren i Poetpodden. Efter det har jag intervjuat poeter, förläggare och andra vad jag hoppas är intressanta personer för poddens lyssnare.

Lyssna på poddar om skrivandet

Jag lyssnar regelbundet på:

Skriv en bestseller (eller en annan bok)

Skrivarpodden

Skrivradio

Debutera eller dö

Läsglädje

Författarpodden

Writing Exuces

Helping writers become Authors

De här poddarna är en blandning av författare eller blivande författare som pratar om sina erfarenheter, poddar med skrivtips och poddar med intervjuer med författare, förläggare, redaktörer, lektörer och andra som intresserar oss som skriver.

Lyssna på poddar om skrivandet är ett skrivtips för dig som vill utveckla ditt skrivande till en ny nivå. Är du nybörjare får du många tips o hur du ska komma igång

© Iréne S Räisänen

Fler skrivtips

4 tankar på “Lyssna på poddar om skrivandet”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest