Podcast för dig som skriver

Podcast för dig som skriver är ett skrivtips där jag tipsar om poddar jag själv lyssnar eller lyssnat på. Alla har gemensamt att de handlar om skrivandets hantverk. Jag har själv lärt mig massor genom åren när jag lyssnat på samtal om hur andra gör. Har du ännu inte börjat lyssna på podcast är det dags att börja. 

Poetpodden

Jag driver själv Poetpodden sedan september 2015. Eftersom det tar tid att skriva manus, spela in och inte minst att redigera gör jag bara ett avsnitt i månaden. Enligt experterna är det alltför sällan. Trots det har podden hittat sin publik och för varje månad som går blir lyssnarna allt fler.

Poetpodden

I Poetpodden svarar jag på lyssnarnas frågor om allt som ör poesi. Jag spelar upp lyssnarnas egna intalade dikter. Du får också skrivtips och skrivövningar. Ibland ägnar jag ett helt avsnitt åt ett visst tema eller poet. I ungefär vartannat avsnitt intervjuar eller samtalar jag med poeter, förläggare, lektörer och andra som kan vara intressanta för dig som lyssnar.

Uppdatering: Poetpodden har tagit en lång paus som kanske blir för alltid. Men alla avsnitt går fortfarande att lyssna på.

Poddserie

En poddserie jag gjort är om svenska och finlandssvenska författare födda på 1900-talet. När detta skrivs har jag just avslutat en miniserie om svenska arbetarpoeter och arbetardikt.

Dessutom kör jag ett par tävlingar per år med teman där jag spelar upp lyssnarnas egna intalade dikter. Jag brukar också läsa egna dikter i de avsnitt där jag inte har samtal/intervjuer.

Författarpodden

Författarpodden

Det här tipset kan verka inaktuellt eftersom Författarpodden inte längre är aktiv. Men alla avsnitten finns kvar att lyssna på. Författarna Agnes Hellström och Frida Skybäck tar upp stort och smått om att skriva böcker. De är kunniga och underhållande.

Debutera eller dö

Nina De Geer och Johanna Devaliant vill båda bli utgivna och berättar i Debutera eller dö om kampen för att få ett förlagskontrakt. De berättar ärligt och öppet om sina egna misslyckanden. För att få hjälp att ta sig genom nålsögat pratar de med författar, förläggare och andra. Roligt samtidigt som du får en massa användbara tips. Tyvärr har tiden mellan avsnitten blivit allt längre.

Skriv en bestseller

Skriv eb bestseller

Två författare som poddar ihop är Ninni Schulman och Caroline Eriksson. De tar dig från en idé till ett färdigt manus i Skriv en bestseller. Tjejerna gillar det de gör och det hörs. Det här är också en podcast som inte längre är igång. Som tur är finns alla avsnittet fortfarande tillgängliga. Min egen favorit bland skrivpoddar!

Hissen

Ninni Schulman och Caroline Erikssons nya podcast Hissen ska du inte missa om du vill veta allt om livet som författare. Både fram- och baksidor. Underhållande!

Skrivarpodden

Skrivarpodden

Kerstin Önnebo har poddat längre än mig och håller fortfarande på. I Skrivarpodden går Kerstin igenom olika dramaturgiska modeller. Hon pratar med författar och branschfolk. Kerstin tar upp det mesta du behöver veta för att komma igång och hålla igång ditt skrivande.

Skrivradion

Jeanette Niemi driver podden Skrivradion där hon tar upp alla olika aspekter av skrivandet och intervjuar författare och andra inom branschen. En långkörare som alltid är intressant.

Fantastisk Podd

Podden för dig som skriver eller vill börja skriva fantasy, science fiction och skräck. Avsnitten i Fantastisk Podd är korta, runt 20 minuter, så du har alltid tid att klämma in ett avsnitt.

Skrivdrömmar

Johannes Vivers och Pia Lerigon driver podden Skrivdrömmar som kommer ut med ett matnyttigt avsnitt i månaden. Här får du skrivtips som lyfter ditt skrivande till nästa nivå. En härligt nördig skrivpodd!

Skrivlivet

Skrivlivet är en podcast av Linda Jones och Sara Köhler som jag just börjat lyssna på. Jag är inne på 5:e snittet och än så längre är den lovande.

Writing Exuses

Podcast

Writing Exuses är den enda engelsktalande podcast om skrivandet som jag fortfarande lyssnar på. Avsnittet är cirka 15 minuter kort och alltid värd din tid. Du får tips om allt du behöver för att skriva bättre, utgivning och mycket mer. Podden är inne på sin 12:e säsong och känns fortfarande aktuell.

Poddar för dig som skriver är lärorikt

Jag lyssnar ofta och gärna på podcast när jag städar, diskar, tvättar eller tränar. Samtidigt som jag har händerna fria lär jag mig för det mesta något nytt. 

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Podcast om litteratur, Lyssna på poddar om skrivandet och Podcast för dig som skriver.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Podcast för dig som skriver är ett skrivtips.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×