Fredrik Backman tipsar blivande författare

Fredrik Backman tipsar blivande författare. I sitt Sommarprogram pratar han om det egna författarskapet och ger tips till dig som vill bli författare.

Självdistans och humor

Att debutromanen ”En man som heter Ove” blev en braksuccé har knappast undgått någon. Men trots framgångarna visar Backman på både självdistans och humor.

Öppenhjärtigt delar han med sig av sina tillkortakommanden och hur han ur dem skapat sin egen stil. Utseendedyslexi – som han kallar det – har tvingat honom att hitta alternativa sätt att beskriva sina karaktärers utseende. Som exempel läser han högt ur ”En man som heter Ove”: 

”Han var en man av svart och vitt. Och hon var färg. All hans färg.”

Ur En man som heter Ove”

Genom att bjuda in läsaren till att skapa egna bilder blir berättelsen ett samspel mellan författaren och läsaren.

I sagorna kände han sig trygg

Sagor

Redan som barn fängslades han av berättarkonsten och den verklighetsflykt som sagorna erbjöd. Enligt honom själv flyr han verkligheten så snart han kommer åt. Det är där han känner sig trygg.

Skriv från hjärtat

I yngre år sökte han förgäves in till författarskolor. Han skrev om personer och miljöer som låg långt ifrån hans egna erfarenheter. Det var först när han skrev om något som han själv kunde identifiera sig med som blev berättelsen blev äkta.

Han ser sig själv som en vanlig och ganska tråkig person. Så det är ingen tillfällighet att hans debutroman handlar om en vanlig man i ett radhusområde.

Skriva

Han råder den som vill börja skriva att hitta sin egen stil och att skriva för de som gillar vad du skriver. Försök inte att imponera på de som inte tycker om dina texter. Skriv från hjärtat. Det som brinner inom dig kommer även få andra att brinna.

Sidorna skriver inte sig själva

Fredrik Backman pratar om författaryrket på ett sätt som känns jordnära. Den mytomspunna mystiken och romantiseringen har väldigt lite med verkligheten att göra. Äkthet och hårt jobb är vad som krävs. Sidorna skriver inte sig själva.

Njut av utsikten

New York

Det är fem år sedan ”En man som heter Ove” kom ut och han har just skrivit klart sin sjunde bok. Han tror sig ha passerat toppen av sin karriär. Och – som han kallar det – njuter han av utsikten medan han kan.

Vad gör väl det om förlaget i New York ställer ner hans foto i källaren. Han tycker ändå inte om livet som kändis. Ge intervjuer och gå på premiärer är inte hans melodi. Sedan säger han att han nog ändå kommer att sakna det lite.

Fredrik Backman tipsar blivande författare i Podcast

Författare

Podcasten Fredrik Backmans Sommarprogram hittar du hos Sveriges Radio.

Text: © Sofia Gad

Läs också

Skrivtipsen Lyssna på poddar om skrivandet, lyssna på Poetpodden och krönikan Dyslexi är plus och minus.

Fler skrivtips

2 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×