Hoppa till innehåll

Dyslexi är plus och minus

Dyslexi är plus och minus

DYSLEXI ÄR PLUS OCH MINUS är en krönika där jag skriver om min erfarenhet av att ha dyslexi. Att det finns både för- och nackdelar.

Orsaken

Varför människor får dyslexi är ännu inte helt klarlagt. Vad forskningen kommit fram till är att det är en neurologisk funktionsnedsättning i språkets fonologiska komponent. För mig som har det är det ointressant varför jag har det. Jag behöver bara veta hur jag kan behärska den och vilka hjälpmedel som finns. Själv tycker jag att dyslexi är plus och minus.

Vad är dyslexi?

Kvinna med omvända bokstäver runt sig

Fösta och främst, vad är dyslexi? Du kanske svarar läs- och skrivsvårigheter, och det är rätt. Jag svarar att jag har svårigheter att koda av språket. 

Hur det visar sig?

Det visare genom att du kan ha svårt att läsa, skriva, stava rätt, förstå vad du läser, komma ihåg vad du läst, lära en text utantill och blanda ihop höger och vänster.

Vad det inte är

Att ha dyslexi har inget att göra med om du är intelligent eller inte. Skola n fick mig att känna att jag var dum i huvudet på grund av svårigheterna med att skriva. Tyvärr är det många som upplever samma sak även idag.

Albert Einstein

Det finns många framstående personer som är dyslexier, till exempel Geniet Albert Einstein, författaren Agatha Christie, filmmogulen Walt Disney, filmregissören Steven Spielberg, konstnären Pablo Picasso, låtskrivaren och musikern John Lennon, president John F. Kennedy, basketspelare Magic Johnson, skådespelarna Keira Knightley, Salma Hayek, Tom Cruise, Orlando Bloom, Harrison Ford, Whoopi Goldberg, Anthony Hopkins, Woody Harrelson, Alyssa Milano, musikerna John Lennon, Cher, Vince Neil och Ozzy Osbourne.

Kända svenska dyslexier är till exempel Prins Carl Philip, grundaren av Spotify Daniel Ek, musikern/kompositören Benny Andersson, rapparen Petter och skådespelaren Julia Dufvenius Wollter.

Vad jag vill säga med den här upprepningen av dyslexier är att dyslexi inte behöver betyda att du inte kan bli eller göra vad du vill. För många är dyslexi är plus och minus.

Min dyslexi

Jag läser långsammare än genomsnittet men tycker själv att det inte stör mig. Läsförståelse är inget problem, jag kommer ihåg vad jag läst men har svårt för att lära mig utantill. Min dyslexi visar sig främst i skrivandet. Jag stavar fel, tappar bort hela ord, ändelser och orden hoppar fram och tillbaka och byter plats.

Nackdelarna

Minustecken
 • Du blir tagen för dum i huvudet
 • Du är inte värd att bli läst.
 • Du är ingen att lyssna på.
 • Läsa tar lång tid.
 • Det är svårt att förstå vad du läser.
 • Skriva tar lång tid.
 • Du kan ha svårt att hantera digitaliseringen.

Fördelarna

Plustecken
 • Intresse för ord.
 • Intresserad av hur ord kan användas.
 • Intresse för hur ord kan byter betydelse beroende på orden runt omkring.
 • Intresserad av hur ord kan över- och underdrivas.
 • Intresse för hur ord skapar rytm.
 • Intresserad av hur ord kan användas för att måla upp bilder i läsarens huvud.
 • De automatiska ordbilderna som skapas vid skrivandet försvinner snabbare.
 • Ser andra saker i läsandet och skrivandet än dem utan dyslexi.
 • Hittar lättare svarta hål i rymden.

Andra fördelar med min dyslexi är att jag måste lägga ner mer tid, kraft och ork för att få till det jag skriver. Jag vill tro att det gör att det jag skriver är så bra det kan bli efter redigeringen. Med det skrivet så anser jag att alla texter, även mina egna, alltid kan bli bättre.

Det är inte för inte som jag skriver kortdikter som haiku, senryu och tanka. Det tar helt enkelt mindre tid. Att skriva den här krönikan tog tre timmar att skriva första utkastet till. Redigeringen tog nästan lika lång tid. Se där, dyslexi är plus och minus.

Dyslexi är plus och minus, slutsats:

Sammanfattning

Om jag idag fick välja skulle jag behålla min dyslexi. Varför? Jo, för jag har insett att det på plussidan överväger. Visst skulle det vara bra att kunna skriva och läsa snabbare. Samtidigt upplever jag att den extra tid det tar för mig att skriva uppvägs av att jag redigerar mina texter bättre. Min något annorlunda blick är också en fördela för mig som poet – tror och hoppas jag.

Instämmer du i att dyslexi är plus och minus? Svara gärna i en kommentar.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Krönikorna Leka med texten, Höstlov är en bra tid för läsning, poddtipset Fredrik Backman ger tips till blivande författare och gör övningen Skriv utan bokstaven E.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Dyslexi är plus och minus är en krönika.

3 kommentarer till “Dyslexi är plus och minus”

 1. Tack Irene för att du delar med dig av dina erfarenheter! De är viktiga för oss alla, och i synnerhet för mig som arbetar Som speciallärare. För varje erfarenhet jag får lov att ta del av, lär jag mig lite fler sätt att på ett respektfullt sätt bemöta och hjälpa mina elever.
  ❤️ Yvonne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×