Flödesskrivning

Flödesskrivning kan vara ett sätt att värma upp dig inför ett skrivpass eller att sätta igång din fantasi. Det kan lösa upp skrivblockering, skrivkramp, och ge dig en skrivrutin. Du kan skriva av dig och släppa loss på ett som är bra för allt ditt skrivande.

Vad är flödesskrivning?

  • Det går ut på att du sätter dig vid datorn eller tar upp din penna och skriver ner allt som kommer upp i ditt huvud. 
  • Sätt din en timer eller äggklocka på 5–30 minuter. 
  • Läs inte vad du skrivit förrän tiden gått ut.
  • Glöm stavning, grammatik och annat som kan stoppa ditt flöde.
  • Fastnar du på ett ord skriver du det om och om igen till flödet kommer igång igen.

Det kan verka enkelt men det är svårare än du tror att låta bli att läsa vad du skrivit, rätta stavningen osv.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

Släppa loss

Nyfiken

För att du riktigt ska kunna släppa loss behöver du avstå från att vara nyfiken på det du just fått ner. Tjuvkikar du kan det hämma dig och flödet stoppas upp.

Våga skriv dåligt för att skriva bra är en devis som jag verkligen tycker stämmer in på det här sättet att skriva. Men glöm inte bort att leta efter eventuella guldkorn i det du fått ner.

Flödesskrivning, övning i att få en daglig skrivrutin:

Sätt av minst 5 minuter till flödesskrivning varje dag i en vecka och du har börjat få in en skrivrutin. Veckan därefter förlänger du det till 10 minuter, vecka 3 till 20 minuter och den 4:e veckan till 30 minuter.

Efter fyra veckor kommer du att sakna det om du inte fortsätter.

Skrivblockering, tips:

Tips

Har du skrivblockering? Låt bli att alls läsa det du skrivit när du är färdig och låt det ligga till sig tre veckor till sex månader. På så sätt får du avstånd till din text och kan se på den med nya ögon.

Uppvärmning

Uppvärmning

Ett sätt att värma upp inför ditt skrivande om du skriver på ett längre projekt kan vara att skriv i ett långt flöde utan stopp. Ofta tar det ett tag att komma igång och då kan 15 minuters uppvärmning vara ett sätt att hitta in i det du verkligen vill skriva om. Glöm inte att leta efter guldkorn i texten du just skrivit.

© Iréne S Räisänen

Gör också övningarna

Händer på tangentbord

Flödesskriv i 5–15 minuter varje dag, läs skrivtipsen Få in en skrivrutin, Bli kvitt skrivkrampen och titta på videon Flödesskrivning.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×