Flödesskrivning

Flödesskrivning

Uppdaterad 12 februari 2023

Flödesskrivning kan vara ett sätt att värma upp dig inför ett skrivpass eller att sätta igång din fantasi. Det kan lösa upp skrivblockering, skrivkramp, och ge dig en skrivrutin. Du kan skriva av dig och släppa loss på ett som är bra för allt ditt skrivande.

Vad är flödesskrivning?

  • Flödesskrivning går ut på att du sätter dig vid datorn eller tar upp din penna och skriver ner allt som kommer upp i ditt huvud. 
  • Sätt din en timer eller äggklocka på 5–30 minuter. 
  • Läs inte vad du skrivit förrän tiden gått ut.
  • Glöm stavning, grammatik och annat som kan stoppa ditt flöde.
  • Fastnar du på ett ord skriver du det om och om igen till flödet kommer igång igen.

Det kan verka enkelt men det är svårare än du tror att låta bli att läsa vad du skrivit, rätta stavningen osv.

Släppa loss

För att du riktigt ska kunna släppa loss behöver du avstå från att vara nyfiken på det du just fått ner. Tjuvkikar du kan det hämma dig och flödet stoppas upp.

Våga skriv dåligt för att skriva bra är en devis som jag verkligen tycker stämmer in på flödesskrivning. Men glöm inte bort att leta efter eventuella guldkorn i det du fått ner.

Flödesskrivning, övning i att få en daglig skrivrutin

Sätt av minst 5 minuter till flödesskrivning varje dag i en vecka och du har börjat få in en skrivrutin. Veckan därefter förlänger du det till 10 minuter, vecka 3 till 20 minuter och den 4:e veckan till 30 minuter.

Efter fyra veckor kommer du att sakna det om du inte fortsätter.

Skrivblockering

Har du skrivblockering? Låt bli att alls läsa det du skrivit när du är färdig och låt det ligga till sig en till sex månader.

Uppvärmning

Uppvärmning

Ett sätt att värma upp inför ditt skrivande om du skriver på ett längre projekt kan vara att flödesskriva. Ofta tar det ett tag att komma igång och då kan 15 minuters uppvärmning vara ett sätt att hitta in i det du verkligen vill skriva om.

Mina diktkurser

Går du mina kurser Diktkurs för nybörjare och Lär dig skriva dikt på 7 veckor får du lära dig att använda flödesskrivandet för att komma igång att dikta.

© Iréne S Räisänen

Gör övningen Flödesskriv i 5–15 minuter varje dag, läs skrivtipsen Få in en skrivrutin, Bli kvitt skrivkrampen och titta på videon Flödesskrivning.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Flödesskrivning är ett skrivtips.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen