3 sätt att skriva en inledning

3 sätt att skriva en inledning får du här, men det finns självklart fler. Oavsett om du ska skriva en roman eller en kortnovell ska du börja någonstans.

Rakt på sak

Förr i tiden var det vanligt med en lång inledande miljöbeskrivning. Författaren ville sätta sina läsare i en viss stämning innan hen gav sig på själva handlingen. Idag går, förhoppningsvis, de flesta författare rakt på det dramatiska skeendet.

3 sätt att skriva en inledning, punkter:

Tips
  • Starta med en dialog mellan din huvudperson och en annan för handlingen viktig person som direkt drar läsaren in i berättelsen.
  • Börja med slutet och skriv sedan vad som hände som ledde fram till.
  • Inled din text med ett utdrag ur ett brev, testamente, dödsannons, dagboksanteckning eller ett annat för huvudpersonen livsavgörande dokument.

Första meningen

Undvik att fastna på den viktiga första meningen. Vi har alla fått höra och läst hur vi bör lägga ner energi och tid på att får till den perfekta inledande raden. Strunta i det, säger jag. Eller åtminstone vänta med det till du skrivit färdigt din berättelse. Då kan du på börja slipa på de olika delarna. Ofta måste du också skriva om första stycket eller sidorna för att anpassa det till slutet. Ett knep är att återkoppla slutet med början på ett sätt så att läsaren tycker du är riktigt smart.

Starta inte med

Natur

Start inte med en lång miljöbeskrivning som får läsaren att somna till. Nej, din läsare vill ju veta vad som ska hända annars slutar hen att läsa. Det finns ju så många andra texter att läsa. En annan inledningen som är allt för ofta använd är att någon vaknar. Försök att vara mer originell.

Fastna inte på inledningen

Se upp så du inte lägger för mycket tid på eller ger upp för att du inte kommer på en bra inledning. Har du svårt att komma igång börja? Skriv det som du egentligen vill skriva. När du kommit till slutet kan du ge dig på början.

Kvinna fastnat på inledningen

Oftast behöver du ändra i inledningen för att få ihop det med slutet och helheten. Ja, det var mina 3 sätt att skriva en inledning – hoppas du har nytta av dem.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

© Iréne S Räisänen

Läs också

När du läst 3 sätt att skriva en inledning kan du fortsätta med Din första text, 3 sätt du inte ska inleda texten på och gör övningen Skriv första meningen på din nästa novell, Första meningen i din text och se videon 3 sätt att inleda din berättelse.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


3 sätt att skriva en inledning är ett skrivtips.

11 Kommentarer

  1. Spännande punkter och bra det du säger om första meningen. Du har säkert rätt. Den inte är så himmelsviktig. Tänker på hur jag själv gör när jag läser och första meningen avgör aldrig om jag läser vidare eller inte.

  2. Det viktiga med början är väl att den leder vidare, för en in i berättelsen. Ibland får man intrycket att en förstamening måste vara spektakulär, men det behöver den ju inte alls vara. Bra tips, tycker jag. 🙂

  3. Jag har alltid haft svårt att välja en bra inledning till mina berättelser på svenskan. Men efter dom här råden så har jag haft lättare att börja och sedan går det som ett flow när jag skriver. Mina resultat i Svenska betygen har stigit sen jag fick de här tipsen.

    Tack så mycket!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×