Hoppa till innehåll

Så skriver du spänning

Så skriver du spänning

Det är inte bara kriminalromaner och thriller som ska vara spännande. Även en roman bör innehålla spänning för att hålla läsarens intresse vid liv. Lär dig hur du gör i skrivtipset Så skriver du spänning.

Huvudpersonen ska ha något att förlora

För att göra en berättelse spännande bör huvudpersonen ha något att förlora. Det kan vara personens ära, rykte, förtroende, arbete, ekonomi, kärlek eller till och med livet. Vad du än väljer så bör du direkt i inledningen sätta det på spel.

Detsamma gäller övriga personer i din berättelse. Inte minst brottslingen, om du har en sådan, och eventuell utredare av brottet/brotten.

Så skriver du spänning, tips 1:

Lampa i en pratbubbla

Skapa personer som dina läsare bryr sig om hur det ska gå för.

Konflikter

Huvudkonflikten i till exempel en kriminalroman är oftast om den som begått brottet/brotten ska åka fast eller inte. Risken finns att dina läsare blir besvikna om det inte händer.

I en roman bör jag som läsare vara osäker på om huvudpersonen ska uppnå sitt mål eller inte. Huvudkonflikten bör vara sådan att personen riskerar att förlora det som betyder mest för hen.

I en novell räcker det oftast med en konflikt medan det i en roman krävs nya konflikter hela vägen till vändningen och slutet.

Det är inte enbart huvudpersonen som du ska ställa inför svårigheter att nå målet. Nej, det är lika viktigt för alla dina personer.

Hemligheter

Hemlighet

Dina personer bör ha hemligheter som avslöjas under berättelsens gång. Dessa bör stegra konflikterna och göra att riskerna att förlora det som betyder mest för dem hela tiden ökar. Låt avslöjandena sippra ut långsamt och oregelbundet.

Dina läsare är nyfikna, som vi alla är av naturen, och vill veta hur det ska gå och vad som kan ligga bakom.

Variera tempot

Tempo

Det kan kännas frestande att bara ösa på med nya konflikter och avslöjanden. Glöm inte att det utan ge dina läsare chansen att återhämta sig och känna vad de just läst. Det gör du genom att dra ner tempot i din berättelse.

Glöm inte heller cliffhanger i slutet på varje kapitel. Sluta precis innan ett nytt avslöjande eller händelse. Dina läsare vill då veta hur det ska gå.

Plantera

Tips

Ge dina läsare helst fler än två misstänkta så att de kan kastas mellan misstankar om vem som har gjort det .

Du kan också låta läsaren veta mer än din huvudperson/utredare gör. Det är också plantering.

Sanningen bör komma uppdelad i små delar. Låt den sippra ut i små detaljer, t.ex. nya avslöjanden i form av dokument eller personer som försäger sig. Håll på sanningens alla delar för att inte minska spänningen.

Vändpunkter

Vändning

I en roman bör det finnas flera vändpunkter där det du planterat ska skördas. Den viktigaste kommer strax före slutet när allt sätts på spel och huvudkonflikten stegras till maximum.

Efter klimax kommer nedtrappning där huvudpersonen fortfarande hotas till livet eller kan gå miste om att nå sitt mål.

I den klassiska deckaren kommer ofta en tvist eller vändning på de absolut sista raderna.

När slutet kommer ska alla och allas konflikter vara lösta eller så har allt gått åt fanders. Väljer du det sista bör du ge dina läsare någon form av tröst som t.ex. ett löfte om en fortsättning

Så skriver du spänning, tips 2:

Tips

Att bygga upp spänning är att skapa oförutsägbarhet och för att den ska bli spännande måste läsaren oroa sig för hur det ska sluta.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

Fler skrivtips

© Iréne S Räisänen

Läs också

När du läst Så skriver du spänning kan du fortsätta med 7 tips på hur du skriver skräck, 9 tips hur du använder isbergstekniken och 3 sätt att skriva en inledning.

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Så skriver du spänning är ett skrivtips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×