Hoppa till innehåll

Gestalta med hjälp av bokhyllan

Gestalta med hjälp av bokhyllan

Gestalta med hjälp av bokhyllan är en skrivövning där du får träna på att visa istället för att berätta. Vad säger böckerna och de som kanske saknas om personen?

Det borde gå lika bra som i klassikern att göra det med innehållet i ett kylskåp. I hyllan kan eller kan det inte finnas böcker. Det kan också finnas annat, väntat som oväntat. Hur som helst så är din uppgift att spegla en människa i vad som finns eller inte finns där.

Gestalta med hjälp av bokhyllan, övning:

Skrivövning

Visa en person genom att beskriva innehållet eller vad som saknas i hens bokhylla. Högst 100 ord.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Gör också övningarna

Händer på tangentbord

GestaltningGör ett personporträttGestalta en stark känsla, Skriv 100 ord om bilden ”Vår”, Skriv brev till ditt framtida jag och Gestalta tävlande och titta på min video Gestaltning – Exempel och övning.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


16 kommentarer till “Gestalta med hjälp av bokhyllan”

 1. Kul utmaning tycker jag. Jag började med att skriva en lite längre text som jag sen kortade ner efter hand till 100 ord. Så här blev det då. Känner att orden kanske säger lika mycket om besökaren som om mannen :-).

  Känslan när jag kommer hem till honom första gången. Det första jag kollar är bokhyllan. I finrummet ser mig omkring, fast jag fokuserar i hemlighet på hyllorna. En hyllrad till höger upptas av böcker av Jan Guillou. Kanske alla författarens publicerade alster. I hyllan nedanför står en uppsättning Nordisk Kriminalkrönika och Sveriges Rikes Lag. Mellan bokhyllorna är ett vitrinskåp med glasdörrar placerat. I skåpet finns sex tulpanformade vinglas och en enorm glaskaraff med en guldfärgad propp. Till vänster om skåpet en upplaga av Nordisk Familjebok …

  ”Nu får du ge dig. Så intressant är väl inte min barskrapade bokhylla? Eller?”

 2. Var tvungen att skriva orden till denna, även om det är ett äldre inlägg:

  50-talets stringhylla, den populära, satt på väggen ovanför skänken där hon förvarade sina saker. Hon som huserade i stora rummet i en bäddsoffa, älskade att läsa. Redan som barn hade mamma läst sagor för henne. Numera läste hon både vuxen- och ungdomslitteratur. En av de mest värdefulla böckerna var serien om Sissi, den österrikiska prinsessan, född på 1800-talet och i hennes ögon en lycklig varelse. Fyrtiofem år senare skulle hon bli varse hur olycklig denna prinsessa egentligen var med sin melankoli. I bokhyllan fanns även Kitty-böckerna. Och på skänken stod den gamla Haldan som hon fått av morfar.

 3. Pär-eric hemmingsson

  Ovanför sängen hängde bokhyllan som hennes storasyster hyvlat, slipat, lackat och skruvat ihop på träslöjden förra året. Furuhyllan var det enda damm- och skräpfria föremålet i rummet eftersom Lisas definition på att städa var att torka av nämnda hylla.

  Där stod de böcker som hennes pappa brukade läsa för henne på kvällarna med de allmänt okända titlarna ”förtrollade prinsessan”, ”tjejen som förändrade världen” och inte minst ”tjejen som slogs mot drakar”. Författaren till dessa böcker eller nedslitna, hopfästade blad, var hennes Pappa och illustratören var Lisa själv.

  Längst ut satt nallen Pip som slog ut armarna i en begynnande kram.

 4. Jag hade nog kunnat skriva en novell om min väns bokhylla. 🙂

  Bokhyllan tar upp hela vardagsrummet, hallen, ja till och med köket. Där finns allt och, när jag säger allt så menar jag allt. Jag känner henne sedan många år tillbaka, men kommer hela tiden på mig att nyfiket titta igenom den magnifika bokhyllan. Ukrainska bibliska böcker i rött läder, högre texter på ryska där titlarna är skrivna i äkta guld, trängs tillsammans med Zlatanboken och Games of Thrones. Under står en bok från 60-talet som talar om att kvinnor visst kan använda verktyg. Allt blandat i en härlig röra precis som vi människor.
  Plötsligt finns inga böcker, utan en blombukett med rosor gjorda av sidorna från en bok.

 5. (Fritt fantiserat om en offentlig person. Gissa vem!)

  I hans bokhylla stod en döskalle, en kikare och en gammal Halda skrivmaskin. En tom vinflaska och ett glasögonfodral. Ovanpå hyllan vilade ett antikt jaktgevär och en trä vette, liknande en gräsand. Sedan hyllmeter efter hyllmeter med fakta böcker om kriminalfall. Pärmar märkta med underliga förkortningar. Juridiska böcker, tekniska böcker. Vissa böcker låg instoppade ovanpå de som stod prydligt. Några böcker och pärmar hade postitlappar i glada färger på sina ryggar. En hylla bestod enbart med klassiska kriminalromaner. Hans dotters utgivna böcker hade en egen hylla, där det fanns ett foto på hans barnbarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×