Hoppa till innehåll

Flödesskriv varje dag

Flödesskriv varje dag

Flödesskriv varje dag är en övning för alla. Att skriva fritt utan att lyfta händerna från tangenterna eller penna från pappret. Det sätter igång din hjärna, din inspiration och kan förebygga skrivkramp/skrivblockering.

Det kan kännas svårt och omöjligt i början. Starta då med fem minuter och öka stegvis. Kör du fast ska du fortsätta och skriva sista ordet om och om igen till något annat dyker upp.

Flödesskriv varje dag, övning:

Skrivövning

Sätt timern på 15 minuter/dag och skriv ner allt som flödar igenom din hjärna. Varje vecka går du igenom de senastes ju dagarnas flöde för att hitta inspiration och guldkorn att bygga vidare på. OBS! Det är viktigt att du inte läser vad du skrivit utan hela tiden fångar vad som flödar genom huvudet.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Flödesskrivning, Få in en skrivrutin, 5 tips Hitta din inspiration och Bli kvitt skrivkrampen.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


6 kommentarer till “Flödesskriv varje dag”

 1. Jag skriver på detta sätt åtminstone 30 minuter varje morgon (eller någon gång under dagen). Skulle någon läsa dessa flödesskrivna texter skulle jag kanske bli hämtad och inlåst ; )
  Jag läser, efter omkring en månad senare, igenom dessa dagliga sidor och markerar sådant som griper tag i mig, formuleringar som är spännande, bilder/metaforer som lyfter, osv och använder sedan detta som grund till dikter att arbeta vidare på.
  Det är verkligen befriande att skriva på detta sätt, och det gör att jag dessutom är betydligt mera lyhörd under resten av dagen till att höra/se ytterligare diktfragment som livet serverar. Och jag har dessutom hittills under många års skrivande ALDRIG lidit av skrivkramp eller prestationsångest. Detta skrivsätt är som att spela tennis med en mycket god vän och dessutom utan både linjer och nät!!
  Så jag håller med dig Iréne och uppmuntrar andra skrivare, som någon skofirma säger: Just Do It!

 2. Ooops… ”Och jag har dessutom hittills under många års skrivande lidit av skrivkramp eller prestationsångest.” ska vara ”Och jag har dessutom hittills under många års skrivande ALDRIG lidit av skrivkramp eller prestationsångest.” …som väl är : )

 3. Ulla-Karin Danielsson

  En allt mer otäck och dyster framtid skymtar i vårt samhälle, i alla samhällen måhända. En framtid där könen är striktare än idag uppdelade i män och kvinnor. Där ansvaret för vad män och pojkar gör gentemot kvinnor/flickor läggs på kvinnor och flickor. Ett samhälle där personal och också föräldrar och andra vuxna av bägge kön slätar över och ursäktar pojkars beteende, med att det är nyfikenhet och inget allvarligt.

  Kvinnor/flickor ska inte klä sig utmanande, inte bete sig utmanande, finna sig i att män/pojkar är så ”här”. Vad är egentligen utmanande? Att kvinnor/flickor lever på lika villkor dom män/pojkar och är sina egna personer? Att de kräver respekt och likabehandling? Vi kommer ingen som helst vart när den stora majoriteten män/pojkar och för all del också många vuxna kvinnor håller käften, tittar bort och hittar tusende och åter tusende ursäkter för vissa mäns/pojkars beteende.

  Sakteliga leds vi in i detta tillstånd och inget har vi lärt av historien. Den blinda massan leds likt lämmlar över stupets kant. Själv är jag en relativt gammal och ointressant pensionär, men tre av mina barnbarn är flickor och jag vill att de ska få ett bra liv som individer med fullt eget ansvar över sina liv. De ska inte behöva vara rädda eller fundera över hur de ska vara för att inte bli trakasserade av både vuxna män och pojkar.

  Trakasserier och förtryck kan se ut på många olika sätt. Det handlar om makt, kontroll och rädsla från mäns sida. Från början var jag tveksam till Metoo-kampanjen, det är jag inte längre.

   1. Ulla-Karin daniElsson

    Tack Iréne för din feedback. Jag får se vart det kan leda. Mina texter innehåller väldigt ofta något konkret som jag funderar över och hur jag ska förhålla mig, ibland hittar jag inga svar, i land ledet det mig fram till vad jag faktiskt tycker. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×