Ge inte Brott och straff till en tolvåring

Ge inte Brott och straff till en tolvåring

Uppdaterad 11 mars 2022

Ge inte Brott och straff till en tolvåring. När jag häromdagen var inne i bokaffär och såg att de hade en sektion med ryska klassiker kunde jag inte låta bli att småle. Och tänka på vad födelsedagspresenter i unga år kan ställa till med. Idag uppskattar jag de ryska klassikerna, men så har det inte alltid varit…

INTRODUKTIONEN VAR BRUTAL

Introduktionen till de ryska mästarna kan bäst beskrivas som brutal. Vad annat kan man säga om att – som tolvåring –  få Fjodor Dostojevskijs Brott och Straff i födelsedagspresent? Jag minns att jag kämpade mig igenom uppemot trettio sidor innan jag gav upp. När jag tänker tillbaka undrar jag om valet av bok var ren tanklöshet eller en tilltro till min litterära förmåga? Jag vet inte vilket, men väljer att tro på det senare.

Några år senare fick jag fick Leo Tolstojs Anna Karenina i födelsedagspresent. Trots att jag inte direkt hoppade högt av glädje bestämde jag mig för att läsa ut den. Till min förvåning sträckläste jag boken utan ansträngning.

Sedan dess har det blivit många ryska klassiker. Utöver romaner har det även blivit en del noveller. Några exempel är: Kappan och Näsan av Nikolaj Gogol. En dåres anteckningar även den av Nikolaj Gogol. Och en löjlig människas dröm av Fjodor Dostojevskij.

IFRÅGASATTE TSARSAMHÄLLET

Det finns en slags samstämmighet mellan många ryska 1800-tals författare. Språket liknar i mångt och mycket varandra. De levde i en tid då litteraturen var en av få sätt som det tilläts. Åtminstone till viss del. Att ge uttryck för åsikter som ifrågasatte det rådande tsarsamhället.

Ge inte Brott och straff till en tolvåring

Ryska klassiker bör definitivt ha en plats i bokhyllan. Däremot kan det vara bra att tänka ett varv till om du funderar på att ge Brott och Straff till en tolvåring.

Brott och straff finns att köpa hos Bokus.

Anna Karenina finns att köpa hos Bokus.

Kappan och Näsan finns att köpa hos Bokus.

En dåres anteckningar finns att köpa hos Bokus.

En löjlig människas dröm finns att köpa hos Bokus.

Text: © Sofia Gad

Läs också Höstlov en bra tid för läsning, 5 klassiker du bör läsa för att skriva bättra och Om konsten att läsa och skriva.

Fler krönikor 

Ge inte Brott och straff till en tolvåring är en krönika.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen