Höstlov en bra tid för läsning är en krönika. På måndag börjar mitt lov. Jag har två pappersböcker som jag ser fram mot att få läsa.
Innehåll
Den här tiden på året är som gjort för att låta mig uppslukas av romaner. Spänningsböcker läser jag lite nu och då som avkoppling. E-böcker läser jag dagligen och då mest facklitteratur. Dikter lever jag med dygnets alla timmar.
De senaste veckorna har hösten tagit ett hårt grepp om Södertälje där jag bor. Den kommande vintern gör sig allt mer påmind. Det har fått mig att längta till de sju lediga dagar jag gett mig själv.
En av böckerna, Min fantastiska väninna av Elena Ferrante, har jag läst de tre första sidorna i. Nu ska jag äntligen få veta om den håller hela vägen och om författaren är värd den uppståndelse hen väcker. Jo, jag vet att det är en pseudonym och att den lär vara avslöjad. Men vad spelar det för roll? Jag vill bara läsa en bra roman.
Läsning
Jag har sedan jag lärde mig läsa vid sex års ålder läst mycket. Med undantag för perioder då jag inte mått bra. För läsning kräver koncentration för att ta in det som står. Något som går förlorat om ditt sinne är upptaget av annat som sjukdom, sorg eller brist på sömn. Idag läser jag mindre skönlitteratur men mer facklitteratur, fler tidningar och för mycket i sociala medier. Men höstlov en bra tid för läsning också för mig.
Många, ibland också jag, skyller på allt möjligt när högen med oläst böcker växer. Min dyslexi påverkar knappast mitt läsande. Möjligen läser jag något långsammare. Nej, det är mitt skrivande som mest är påverkat.
Läsningen har och är fortfarande en stor glädje för mig. Så stor att jag blir ledsen för alla som aldrig får chansen att lära sig läsa. De barn som går genom vår svenska skola utan att knäcka läskoden. Det är en skam för vårt land att vi inte fångar upp dem redan i de första årskurserna. För det är då som alla med rätt hjälp och stöd, oavsett diagnoser eller annat, kan lära sig läsa.
Minst en bok per elev
Skolan borde kräva att varje elev ska läsa minst en bok på höstlovet. Tillbaka efter lovet ska hen skriva en recension av boken. En morot i form av en enkel belöning skulle också kunna bidra till att alla elever i våra svenska skolor skulle ägna en del av höstlovet med en bok i handen.
Höstlov en bra tid för läsning tycker många skolor och kallar det för läslov.
Höstlov en bra tid för läsning fast det är ju varje dag på året
Höstlov en bra tid för läsning för alla, eller hur? Själv behöver jag ingen morot för jag längtar verkligen efter att få krypa in i Elena Ferrantes värld. Känner du nu ett stort sug efter något bra att läsa, ta en titt in på SkrivarSidans bokshop.
Gott läslov!
© Iréne S Räisänen
Läs också
Krönikorna Ge inte Brott och straff till en tolvåring, Dyslexi är plus och minus och novellen Vem bryr sig? och dikten När ögonlocken vänder,
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.
Jag håller med om mycket av det du skriver och hade gärna haft lite läslov själv :-), men är tveksam till att läsning på lovet ska vara ett krav. När jag gick i skolan var jag jättedålig i idrott och jag tänker på vilken ångest jag skulle ha känt inför sportlovet om jag hade avkrävts att redovisa någon form av fysisk aktivitet när det var slut. Lovet kan behövas som en period av kravlöshet och återhämtning. Men tyvärr är det svårare att förmedla äkta läslust. Jag försöker själv få mina barn att läsa istället för att titta på youtubeklipp och det är en del att slåss med, får man säga.
Instämmer i stora delar. Fast jag tänker att ställa krav kan också vara ett sätt att visa förtroende. Att jag tror att du kommer att klara det. Det, tro jag, kan få både små och stora människor att växa.
Alldeles utmärkt krönika! Håller med dig!
Tack Sten! 🙂