5 klassiker du bör läsa för att skriva bättra

5 klassiker du bör läsa för att skriva bättra. Ja, fast det finns så klart fler och andra. För att kunna skriva och utveckla ditt skrivande behöver du läsa för lära. Varför inte lära av de bästa? De författare som står sig genom tiderna och som alltid kommer att bli lästa. Här är mina tips på böcker du kan läsa, analysera och lära dig av.

5 klassiker du bör läsa för att skriva bättra

*KEJSAREN AV POERUGALLIEN Av Selma Lagerlöf

Kanske inte självklara valet av bok när det gäller vår första och enda kvinnliga nobelpristagare i Litteratur. Jag har valt just den boken därför att den samtidigt, enligt mig, är en ingångsport till ett stort författarskap som knappt har ett motstycke inom svensk litteratur. Den är relativt kort, har ett språk som passar den som är en ovan läsare eller ny på det svenska språket. Dessutom är det en roman om kärlek utan att vara en kärleksroman.

*Vill du lära dig mer om persongestaltning är det här en bok för dig:

*Det här är en bok för dig som vill lära dig skriva bättre miljöskildringar:

Utvandrarna av Vilhelm Moberg
Det är en svit om fyra böcker som är rik på svensk historia, landsbygd och mänskliga öden. På köpet får du också en del om Amerikas historia och hur det landets byggts upp av migranter. Mobergs böcker innehåller allt du behöver kunna för att skriva en roman.

*Du får lära dig person- och miljögestaltning, dialog och inte minst dramaturgi.

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren
Fantasi är en viktig egenskap för en författare och det har sannerligen denna folkkära författare. Jag hade lika gärna kunnat välja någon av hennes andra böcker. Pippi är en figur som både flickor och pojkar läser om och kan identifiera sig med. Det är inte många andra författare som lyckats med det.

*Det här är en bok för dig som vill lära dig öva upp din fantasi :
FÖR TRÄDETS SKULL av Karin Boye

Jag hade ett svårt val mellan Tomas Tranströmer och Boye. Att jag till slut valde den här beror mest på att den innehåller dikter som levt med mig sedan jag var tonåring. Att många av dikterna är klassiker var och en för sig. Poesi utvecklar din lyhördhet för språket. Inte minst lär du skriva metaforer vilket passar i stort vilken genre du än vill skriva inom. Den här boken är för dig som vill lära dig hitta rytmen i din text.

© Iréne S Räisänen

Fler krönikor

5 klassiker du bör läsa för att skriva bättra är en krönika.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This