Hoppa till innehåll

Magnus Carling Fem frågor

Magnus Carling

Magnus Carling, född 1973, bor i Göteborg och arbetar som Informationssäkerhetschef på ett globalt företag. Sedan 1995 har han arbetat med IT och sett utvecklingen som både fascinerande och skrämmande. Skrivandet har funnits med Magnus sedan tidiga tonår och han skriver i vitt skilda genrer. Utöver skönlitteratur har han också skrivit seriemanus för Bamse, 91:an och Fantomen.

1. När och hur började du skriva?

Fantasyfigurer

Började skriva tidigt, någonstans när jag var tretton, kanske fjorton. Jag var väldigt inspirerad av Tolkien, Eddings, Donaldsson, Lewis och många andra fantasyförfattare och ville skriva mina egna världar. Eftersom jag var inbiten rollspelare på åttiotalet bidrog det till att fantasy blev den genre jag valde. Ungefär samtidigt upptäckte jag King och Koontz. Så småningom började jag skriva skräck och övernaturligt, något som hängde i. Fantasy var en svår genre att försöka slå igenom inom och skräck var inte mycket lättare. Men med skräck fick jag publicerat en hög noveller i alla fall.

2. Du har skrivit flera deckare. Skriver du inom andra genrer också?

Spökhistorier

Ja, min Svart Kod-serie är mer en thriller än deckare. På engelska pratar man om technothriller och det är nog en bättre beskrivning av Svart Kod, Svart Storm och Svart Värld. De är också dystopier och väl förankrade i verkligheten. Sedan har jag fortsatt skriva om övernaturliga fenomen och min bok De försvunna är en renodlad klassisk spökhistoria. Så jag pendlar en del mellan olika genrer även om min egentliga hemvist är spökhistorier.

3. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om? Varför just på hybridförlagen Visto och Lava?

Svart värld omslag

Min senaste bok heter Svart Värld och den är utgiven på Lava. Jag har bara en bok på Visto förlag (Svart Kod), resten av pappersböckerna är på Lava med traditionellt kontrakt. Svart Värld är avslutningen på trilogin om den svarta koden, som handlar om vad som händer om AI – konstgjord intelligens – blir smartare än oss. Det är tre skönlitterära romaner, men allt som sker i dem kan hända redan idag. 

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Ja, jag är väldigt aktiv online och finns på https://magnuscarling.com där jag bloggar om allt från skrivande och författarliv till AI och det digitala samhället.

Jag finns även på Facebook och Instagram – https://www.facebook.com/magnus.carling1 och https://www.instagram.com/magnus.carling/ .

Samt på Goodreads och är öppen för att nätverka med alla som vill. 

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Mitt bästa skrivtips är att släppa den inre kritikern vid första utkastet och bjuda in kritikern när det är dags att redigera. Många bra berättelser blir inte till för att redigeringen startar innan berättelsen är klar. Att bara skriva, mata på och låta det bli vad det blir är mitt bästa skrivtips.

Därmed inte sagt att man får ut sin första bok bara för att man slutför. Det är ett hantverk och det tar tid att lära sig – men man måste öva. Bakom varje mästerverk, varje bestseller, finns många färdiga manus som aldrig nådde tryckpressarna. 

Magnus Carling, utgivning:

John Romeo-serien, skriven tillsammans med Diane Karlstrom
John Romeo 1 – Konstnären – 2021, Ljudbok, Vibery förlag
John Romeo 2 – Korsfäst – 2022, Ljudbok, Vibery förlag
John Romeo 3 – Dahlias hjul – 2022, Ljudbok, Vibery förlag

Mikael Stål-serien
Det enda som krävs – 2022, Ljudbok, Vibery förlag

Svart Kod-serien
Svart Kod – 2021, Pappersbok, ljudbok, e-bok, Visto förlag
Svart Storm – 2022, Pappersbok, ljudbok, e-bok, Lava förlag
Svart Värld – 2023, Pappersbok, ljudbok, e-bok, Lava förlag

Fristående
De försvunna – 2023, Pappersbok, ljudbok, e-bok, Lava förlag

Kommande
Monster, Lava förlag

Du kan köpa Magnus Carlings böcker hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Towe Falk, Mathias Meyrell, Jenny Ramström och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×